Манолова: Едва 5% от работещите са получили подкрепа от правителството

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Едва 5% от работещите хора са получили някаква подкрепа от правителството. Мярката 60/40, еднократната помощ от 375 лева за родители в неплатен отпуск, грантовете от 3 до 10 хиляди лева и безлихвените кредите от 1500 до 4500 лева не достигат нито до малкия и средния бизнес, нито до обикновените хора. Това заяви на брифинг във Велико Търново председателят на Гражданска платформа „Изправи се БГ” Мая Манолова.  „Еврокомисията обяви, че е предоставила на България 1,5 млрд. лева. Къде са те? Ние видяхме само, че правителството купува калцуни по 10,70 лв., а в аптеките струват по 5 стотинки. Ще има ревизия на всяко евро”, допълни Манолова.

На въпрос в какъв формат гражданската платформа ще се яви на следващите парламентари избори – Манолова отговори, че форматът ще бъде обявен до седмици. Засега организацията се подкрепя от инициативни комитети с каузи за опазване на чистотата на    въздуха, водите, горите… „Проблемите не са леви и десни, за да ги решаваме в ляво или дясно. Ще повторим модела от изборите в София, където всички граждани – партийни и непартийни, се обединихме срещу начина на управление на столицата. Сега голямата задача пред нас е да овластим гражданите и да сменим авторитарния модел на управление с нов, с почтени, млади и честни хора”, каза Манолова.

Тя представи плана на платформата „19 мерки за 19 месеца контра COVID-19”  за възстановяване на икономиката и връщане на хората на работа.  Една от мерките е създаването на Национална програма „Работа за всеки” на стойност 2,5 милиарда лева. Идеята е за 19 месеца държавата да плаща минимална работна заплата и осигуровки в около 320 000 семейни и малки фирми, ако назначат до 50 на сто допълнителни работници на пълно или съкратено работно време.

Във Велико Търново Мая Манолова се срещна с граждани, разговаря и със занаятчиите от чаршията, като ги подкрепи в искането им да бъдат освободени от общински наеми до края на извънредната противоепидемична обстановка.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар