Манолова изпрати сигнали за застрояване на частни домове в природен парк „Витоша” – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Мая Манолова е изпратила сигнали за застрояване на частни домове в рамките на природен парк “Витоша”.

Сигналите са до главния архитект на София, до новите двама районни кметове на Панчарево (независим) и на Витоша (ГЕРБ/СДС), до членовете на архитектурната комисия в СОС, до директора на парк “Витоша” и др., става ясно от Facebook профила на Манолова. ”Със сигурност нашата проверка установи четири частни къщи, построени в парка през последните години извън законовите регламенти, но по-тревожното е, че още 150 имота в парка могат да ги последват.

Става дума за корупция, видима и с просто око на картите, които публикуваме”, пише тя. 

Снимка: Facebook 

Снимка: Facebook 

Снимка: Facebook 

”Направихме обстойна проверка на двата имота, които след заповед на министър Нено Димов се изключват от обхвата на парка. Те са урегулирани от общината, което е задължителна процедура преди застрояване. За по-големия от тях има интересен факт: става по времето на г-н Борисов като кмет. Но това не са единствените такива имоти. Около 150 терена в природния парк са със същия статут”.”От 2005 г. насам, след приемането на Плана за управление на парка, са застроени 4 имота. Един от тях получава разрешение дори след влизането в сила на Общия устройствен план на София, което за нас е безпардонна корупция. Кой е човекът, успял да получи такова благоволение от Общината и екипа на г-жа Фандъкова? Кои са другите трима? Кои са останалите 150? И кой е виновен – те, че опитват? Или администрацията на кмета Фандъкова – че им позволява?”, пита Манолова.

”Именно за да се разбере, внесохме искане за проверка на законността на строителството. Решението е просто: тези 150 имота трябва да се преотредят и да се включат в парка чрез промени в подробните устройствени планове. Остава да видим дали общинският съвет и администрацията на г-жа Фандъкова ще го направят. Кой ще е “против” да се запази парка “Витоша”? И кой ще е “за” и “въздържал се”? С интерес ще наблюдаваме”. Манолова посочва, че ще бъдат инициирани срещи с общински съветници и районните кметове, за да се обърне специално внимание към проблема.

”Който и да излива бетон във “Витоша”, който и да му помага, който и да нарушава закона, който и да премълчава по веригата това безобразие, трябва да е сигурен, че ще го покажем на софиянци. Засега показваме само къщите”, заявява тя. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар