Манолова иска премахване на лимитите на НЗОК за дейността на болниците

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Мая Манолова настоява за премахване на лимитите на НЗОК за дейността на лечебните заведения.

Председателят на ПГ „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова е внесла предложение за промени в Закона за здравното осигуряване, с които това да се постигне.

Законопроектът премахва всички текстове от Закона за здравното осигуряване, с които Здравната каса разпределя дейността по квоти между лечебните заведения и отказва плащане, ако се надвишат лимитите.

Отменя се и забраната за преструктуриране на болниците и въвеждането на нови дейности в тях.

В мотивите Манолова посочва, че заради въпросната забрана лечебните заведения не могат да разкриват нови структури, с които да посрещнат нарасналите нужди от лечение на болни с коронавирус. Касата пък не можеше да сключи договори за заплащането на тази дейност. По този начин се е стигнало до ситуацията, че повече от половината болнични легла са незаети, а същевременно се отказва хоспитализация на болни в критично състояние.

Манолова подчертава, че по тази причина десетки болници водят съдебни дела срещу НЗОК за неплатена надлимитна дейност и напомня, че в няколко свои решения Върховният касационен съд е обявил налагането на лимити на лечебните заведения за незаконно и противоречащо на Конституцията.

Тя е категорична, че трябва да се действа незабавно предвид рекордните нива на смъртност у нас.

Източник: News.BG

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Екипът на informiran.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.