Манолова: Предстои ново увеличение на цената на водата – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Средно със 70 % е поскъпнала водата в  последните пет години. На заседания на тъмно в сряда КЕВР и ВиК-дружествата ще решават за бизнес плановете за периода 2022 – 2026 г., които предвиждат ново поскъпване на водата. Отворете заседанията за гражданите!

За това призова Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук пред КЕВР относно заседанията на комисията днес в 10:00 ч. и в 10:45 ч.

На тях ще присъстват само ВиК-операторите, за да не могат гражданите да представят своите становища. Зад по-високите цени на водата не стои подобрение на качеството на ВиК-услугата, намаляване на течовете, по-бързо отстраняване на аварии и непрекъснатост на водоподаването, нито КЕВР е направила анализ какво се е променило в резултат на поскъпването, допълни Манолова.

В Разград плащат най-скъпата вода – 3,63 лв., а ВиК-операторът предвижда загубите на вода да намалеят от 70 % в момента на 68 % през 2026 г. ВиК – Добрич, което получи над 20 млн. лв. от Държавния ВиК холдинг, предвижда загубите на вода през 2026 г. да продължат да са 82 %, както е сега, посочи Манолова.

Тя припомни, че ВиК холдингът е раздал кредити на ВиК-дружествата от по 10-15-20 млн. лв., а най-щедрият подарък е бил за ВиК Добрич.

Манолова посочи, че предстои решение на КЕВР през юни и юли за увеличение на цените на парното и тока и призова регулаторът да обясни на хората ползите от поскъпването.

Членовете на КЕВР да излязат от луксозните си кабинети и да отидат при хората с въпроса съгласни ли са с тези бизнес планове и поскъпването на водата, каза Манолова.

Преборихме се КЕВР да обясни и в парламента исканото увеличаване на водата. Отговор обаче гражданите не получиха, а КЕВР удобно не предложи промени в наредбите за качеството и цените на ВиК услугите, за да защити потребителите, заяви Манолова.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар