Манолова сигнализира за незаконно строителство в парк Витоша

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Мая Манолова изпрати сигнали до главния архитект на София за построени от частни лица 4 незаконни къщи на Витоша, а според нея нови 150 ще бъдат изградени по същата схема, съобщиха от пресцентъра й.

„Със сигурност нашата проверка установи четири частни къщи, построени в парка през последните години извън законовите регламенти, но по-тревожното е, че още 150 имота в парка могат да ги последват. Става дума за корупция, видима и с просто око на картите, които публикуваме.”

Това написа Манолова на фейсбук-страницата си тази вечер, като публикува скици и карти за незаконно строителство в рамките на природния парк, както и сигнала, за който съобщава. Тя допълва, че с екипа й са адресирали този сигнал до няколко институции с искане да се направят проверки на посочените 4 имота и чрез Подробния устройствен план да се предприеме преотреждане на други 150 имота в парка, които вероятно ще бъдат застроени по същата схема.

Тя и колегите й от екипа Войслав Тодоров и Любомир Попйорданов са изпратили още днес сигналите до главния архитект на София, до новите двама районни кметове на „Панчарево“ (независим) и на „Витоша“ (ГЕРБ/СДС), до членовете на архитектурната комисия в СОС, до директора на парк „Витоша” и др. „Ето няколко институции, които ще проверим в чия полза работят – в частна – в интерес на приятели с възможности, или в публична – да пазят парка „Витоша” от бетон, както е написано в няколко закона”, пише още Манолова в социалната мрежа.

Мая Манолова и екипът й са направили проверка на двата имота, които след заповед на министър Нено Димов се изключват от обхвата на парка. Те са урегулирани от Общината, което е задължителна процедура преди застрояване.

„За по-големия от тях има интересен факт: става по времето на г-н Борисов като кмет.Но това не са единствените такива имоти. Около 150 терена в природния парк са със същия статут. От 2005 г. насам, след приемането на Плана за управление на парка, са застроени 4 имота. Един от тях получава разрешение дори след влизането в сила на Общия устройствен план на София, което за нас е безпардонна корупция. Кой е човекът, успял да получи такова благоволение от Общината и екипа на г-жа Фандъкова? Кои са другите трима? Кои са останалите 150? И кой е виновен – те, че опитват? Или администрацията на кмета Фандъкова – че им позволява? Именно за да се разбере, внесохме искане за проверка на законността на строителството”, пита тя.

Според нея „решението е просто: тези 150 имота трябва да се преотредят и да се включат в парка чрез промени в подробните устройствени планове”.

„Остава да видим дали Общинският съвет и администрацията на г-жа Фандъкова ще го направят. Кой ще е „против” да се запази парка „Витоша”? И кой ще е „за” и „въздържал се”? С интерес ще наблюдаваме. Ще инициираме срещи с общински съветници и районните кметове, за да обърнем специално внимание на проблема”, пише още Манолова.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар