мая манолова

Манолова: Със арестуването на журналисти се нарушават човешките права

България, Мая Манолова
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Във връзка с информацията за задържани от полицията в Радомир журналисти Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania проведох разговор със старши комисар Димитър Попов, директор на Областна дирекция на МВР – Перник, който ме информира, че те са били освободени в 4.30 тази сутрин.

От предоставената информация на комисар Попов и изнесените в медиите данни по задържането им, както и освобождаването им в 4.30 часа, съм на мнение, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност.

Категорична съм, че освен противозаконното лишаване от свобода на двама журналисти, се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на граждани да получават и търсят информация.

Настоявам за пълна информация и публичност по случая, адекватни действия и търсене на дисциплинарна отговорност, ако бъдат установени превишаване на правомощията от страна на служителите на МВР.

Липсата на информация остава впечатление в обществото, че е направен опит за възпрепятстване на журналистическо разследване.

Проведох разговор и с посланика на Румъния у нас – Йон Галя, който ме информира за предприетите действия от негова страна.

Готова съм да окажа пълно съдействие и подкрепа за двамата журналисти.

Мая Манолова, омбудсман на Република България


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар