мая манолова

МАНОЛОВА С ОСТРА КРИТИКА КЪМ УПРАВЛЯВАЩИТЕ: С повишаването на здравните вноски не се прави реформа

България, Мая Манолова
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С повишаването на здравните вноски не се прави реформа. Никой от нас не е виждал документа на здравния министър, с който ще се прави конкретната реформа в здравеопазването. Всъщност изглежда, че нищо не е ясно. Това сподели в сутрешния блок на Нова телевизия националният омбудсман Мая Манолова.

,,Не виждам никаква заявка за промени относно цените на лекарствата, отношенията между лекарите и пациентите, за нивата на компетентност на медицинските лица. А тази идея да се събират отново пари от гражданите ми се струва като Гражданската отговорност при колите. Не е ясно какво ще получи гражданинът срещу тази застраховка. В крайна сметка идеята е нещата в здравеопазването да станат по-добри, срещу тая застраховка какво се променя реално в системата? На практика цялата тази неяснота прави лоша услуга на здравния министър. Тези слухове създават негативна среда. Нещата явно не са съгласувани на всички нива”, коментира Манолова.

,,Разтревожена съм, защото имам жалби от болници с натрупави задължения. Здравния министър трябва да предприеме спешни мерки, особено за болницата във Враца. Има лошо управление на болничните заведения като цяло. Наложително е да има промяна в контрола”, посочи още омбудсманът.

,,Гражданите плащат течовете в системата и нежеланието на институциите да се заемат с проблема”, каза Манолова относно раздутите сметки за вода.

,,Не за първи път се сблъсквам с този проблем. Във всеки годишен доклад отправям препоръки към министерство на енергетиката да се променят нещата”, допълни тя и заяви, че има информация, че “Софийска вода” ще направи проверка как са формирани тези сметки.

,,Искам да благодаря на Европейския парламент, който даде важен знак за голяма европейска солидарност относно двойния стандарт при храните. Издадоха препоръки към Европейската комисия, с които да се промени тази обидна практика да се предлагат храни с по-лошо качество на гражданите от Източна Европа. Оптимисът съм, че проблемът ще бъде решен. Той е ясен, разпознат е и единодушно евродепутатите искат да го решат. От две години се занимаваме с този проблем. Очакването на гражданите за реална промяна е наистина огромно в това отношение. Смятам, че в тази връзка трябва да бъде създаден и Единен европейски орган за контрол при храните, защото контролът е един в Румъния и съвсем друг в Словакия например”, заключи националният омбудсман.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар