Манолова: Чакаме Слави. Разговори за коалиция още не водим

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Разговори за коалиция между трите протестни формации още не се водят. Ако такива има, те ще бъдат прозрачни. Това заяви в ефира на bTV Мая Манолова от ”Изправи се! Мутри вън!”. По всяка вероятност кабинет ще бъде предложен от ”Има такъв народ”, а според заявките ще има и сериозна подкрепа както от новите формации, така и от ”системните” играчи – БСП и ДПС. Манолова обаче отсече – никой не може да им забрани да дават подкрепа, но това не значи разпъване на чадър.

Изборните неизвестни 16 дни след датата на вота все още са много. Шестте партии в 45-тото Народно събрание и изолацията на ГЕРБ от останалите формации поставят под въпрос колко време ще продължи живота си новия парламент. Днес предстои ГЕРБ да получат мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев след вчерашните консултации на “Дондуков 2”. Според заявките към днешна дата обаче всички партии ще гласуват против. Затова погледът е насочен към вторите – ИНТ.

 

Правителство, излъчено от Слави Трифонов, ще срещне подкрепа на останалите две протестни партии – “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”. Самата Манолова си представя кабинетът именно по този начин – излъчен от ИНТ и подкрепен от останалите две формации. Депутатите обаче не са достатъчни за мнозинство, което налага и подкрепа от някоя от другите формации. Заявки за такава има.

 

“Предстои да видим – има различни възможности. Бяха направени заявки за подкрепа на такъв кабинет. Но бяхме ясни, че това не значи индулгенция за подкрепящите, отговорност ще се носи и няма да позволим да се задуши в токсична прегръдка кабинет на промяната”, отсече Манолова.

 

Лидерът на ПГ на “Изправи се! Мутри вън!” оглави и новосформираната Комисия за проверка на управлението. Тя ще обхване 10-годишен период, като в него попада и кабинетът “Орешарски”.

 

“Първоначалното ни предложение бе 4 години, защото не е възможно да се проверят 10 години назад. Орешарски беше проверен от Борисов и неговите министри, но ще се провери пак. Хората очакват да се направи ревизия на парите, похарчени през последните две години”, обясни Манолова.

 

Тя посочи, че ще се предложи преизчисление на пенсиите. Дотогава обаче петдесетолевките за възрастните няма да спират. Причината – въпреки критиките на Манолова, хората са свикнали с тези пари и не било редно да се взимат от тях в условията на криза. Презчислението обаче е нужно, но няма да стане бързо.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар