Марги Хранова искала, но не получила персонална помощ от държавата – Общество – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Да, исках да получа персонална пожизнена пенсия за заслуги от държавата, но това не се случи“, каза за „България Днес“ Маргарита Хранова. Певицата обори скорошни публикации в медиите, че се жалвала от мизерната си пенсия.

„Втори път излизат тези измислици. Никога не съм се оплаквала от размера на пенсията си“, категорична е изпълнителката на вечния хит „Устрем“.През 2019-а обаче Марги Хранова не попада в списъка на ветераните с „голям принос в културата и изкуството на България“, одобрени от културното министерство да получават до края на дните си 700 лв. рента за заслугите си към нацията.


Преди 6 години Хранова се пенсионира с 352 лв. месечна пенсия. Това е с около 117 лв. по-малко от минималната пенсия, дори и след увеличението от 1 юли т.г.

Преди три години Съюзът на музикалните и танцовите дейци издига кандидатурата на певицата за персонална пенсия, но тя още не е получила от Министерството на културата официалното решение с мотивите за отказа.

 

Вежди Рашидов защити певицата

Вежди Рашидов защити певицата

 

„Трябва ли човек да грохне, за да му дадат такъв вид пенсия, пожизнена. Чувствам се безкрайно досадна. Така ми се струва, че е много обидно, да звъниш и да питаш: „Абе, какво става с тия моите документи“, като че ли просиш някаква награда“, коментира тогава пред голяма БГ телевизия естрадната звезда.

Одобрените се определят от 15-членна комисия към културното ведомство, в която има представители на всички артистични среди.

„Маргарита Хранова не попада сред тези наградени творци. Реално работата на тази комисия е в този момент да отдели онези имена, които действително са направили така, че да имат реални заслуги за промяната на сектора, в който са представени“, гласи коментарът на Елинка Михайлова, директор на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ към Министерството на културата.

Единствено от думите й любимата на поколения българи изпълнителка разбира, че не е била призната за творец с „голям принос към България“.

„В крайна сметка аз представих една папка с какви ли не документи за моите заслуги и в един момент разбирам, че не съм одобрена от комисията. Ок. Много ми е обидно!“, призна преди 3 години Маргарита Хранова.

Припомняме, че персоналните пожизнени ренти от държавата бяха създадени след поредица репортажи за Борис Гуджунов, който беше тежко болен и без пенсия. Той, както и всички естрадни изпълнители се оказаха без платени осигуровки за повече от десет години. Причината е, че една част от съответната документация от архива на някогашната Концертна дирекция е изчезнала, а друга е изгоряла при пожар.

Вежди Рашидов прояви съпричастност към проблема и се изказа, че е „обидно такива хора, дали толкова много за българската култура, духовност и нация, да получават мизерни пенсии и да карат недостойни старини“.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар