Мариана Тошева: Около 300 000 лева на месец е сумата за охрана за бежанските центрове

Мариана Тошева: Около 300 000 лева на месец е сумата за охрана за бежанските центрове

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Около 300 хил. лева на месец е сумата за охрана за всички центрове за бежанци, която се плаща на трите охранителни фирми, една трета от средствата отиват за трите центъра в София. Това каза в предаването “Денят започва” по БНТ председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

Във всички центрове за бежанци имаме три охранителни фирми, които осъществяват контрол на пропускателния режим, както и контрол вътре в самия център, за да не ескалират сбивания, обясни тя. Държавната агенция за бежанците провежда по Закона за обществените поръчки процедури за избор на охранителна фирма, каза Тошева.

“Средствата за охрана на центровете, както и за покриване на режийните, за допълнителни щатни бройки и за храна на настанените, се осигуряват по фонд “Убежище, миграция и интеграция”. По този фонд обаче средствата ще бъдат изчерпани за този тип дейности още в рамките на тази година и очакваме това да бъде поето от държавния бюджет”, каза още Мариана Тошева.

Тя посочи, че скринингът на новорегистрираните е много сериозен, той се осъществява в партньорство и с други агенции – взема се пръстов отпечатък, за да се установи самоличността на мигрантите. “Хората, които се връщат в България, са минали неколкократно този скрининг, и вече са установени”, каза Мариана Тошева. Това са лица търсещи закрила, които са подали молба първо в България, обясни Тошева и допълни, че не знае защо се налага мнението, че у нас се връщат хора, които са от престъпния контингент.

Има лица, които са заявили закрила и в други погранични държави – Гърция, Испания, Финландия, придвижили са се, отново са заявили молба за убежище и в системата излиза, че това лице вече има молба в първата страна, обясни тя. По регламента Дъблин получаваме запитване, установено е, че лицето е поискало убежище в България и след проверка потвърждаваме, че лицето е наша отговорност, каза председателят на Държавната агенция аз бежанците.

През 2023 г. общият брой на трансферите (лицата, които са се върнали) е 590. Броят на заявените трансфери е около 2400, от които реално върнати на българска земя са общо 590 човека от държавите членки на Европейския съюз, съобщи Мариана Тошева.

От началото на годината осъществените трансфери са 77 от Австрия, а 192 са общо всички от седем държави членки, които ни връщат бежанци, каза още тя. У нас основният поток на лицата, търсещи закрила е от Сирия и Афганистан, добави Мариана Тошева.

В светлината на законодателните промените на общата европейска система за убежище, ще претърпят промени и регулациите. Трудно ми е да прогнозирам, може да има ръст през лятото, каза Тошева. Тези процеси се проследяват и анализират от специализираните органи с оглед и нашата страна, и останалите страни членки да са подготвени, в случай че мигрантският натиск се засили, или заявките за връщане се увеличат.

Идеята е държавите на първа линия да не поемат тежестта, а да има равномерно разпределение. Миналата година имахме 22 хил. молби за закрила, правят се разчети, но аз лично смятам, че България би могла да осигури условия за прием, ефективен контрол и процедура по предоставяне на закрила за до 30 хил. човека годишно. Над тази бройка системата за предоставяне на международна закрила би се затруднила.

Обратните трансфери по регламента Дъблин по думите на Тошева са около една четвърт от броя на тези, които приемаме. Украинските бежанци според данните към вчерашната дата с временна закрила на територията на страната са 54 142.

Тошева увери, че няма реален проблем с настанените в трите центъра на Държавната агенция за бежанци в София.

“За мен реален проблем с лицата, които са настанени в трите центрове, няма в степента, в която в последните дни сме свидетели на масово говорене и спекулиране с конкретиката в различни медии, да не говорим в социалните групи”, каза Мариана Тошева. 

Центровете в страната към момента са запълнени на 43%, което означава 1600 човека в нашите шест центъра, най-големият е в Харманли, посочи Мариана Тошева.

“В “Овча купел”, където имаме сигурна зона за непридружени непълнолетни, капацитетът е на 78% към днешна дата, това са 412 човека, които са настанени там. Във “Враждебна” капацитетът е 300 човека, имаме 216 настанени. “Военна рампа” е с капацитет 650 места, имаме настанени 194 човека”, каза Мариана Тошева. Тя обясни, че през зимния сезон придвижването на смесени потоци от мигранти и търсещи закрила като цяло спира.

“В нашите центрове се случват инциденти от битов характер, те като цяло са много редки. Извън центровете не може да се твърди, че инциденти, които са се случили или са провокирани от чужденци, са точно от лица, търсещи закрила, които излизат от тези центрове”, каза председателят на Държавната агенция за бежанците.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар