Мариус Куркински: Не може да се затварят храмовете, това означава ние да се отречем като държава, като народ, като всичко!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

– Как преживявате социалната изолация, липсата на спектакли ?

– Преди да обявят извънредното положение, минавах покрай  театър 199 и си казах:”Чакай да видя какво дават ! ”. Беше 7 март, влязох и видях ,че представлението е „Отворена брачна двойка”, на което аз съм режисьор, то е с Рени Врангова и Веселин Манчев, 149- то представление. Направих няколко бележки на актьорите,мина отлично,свърши  и никой не знаеше,че всъщност може би това ще е последното представление за сезона. Ние се шегувахме преди няколко дни с актьорите, че може би това е било и последното представление на света.

– Недай Боже !

– Недай Боже наистина, хора страдат реално ,има много хора, които са много натоварени в момента – лекари, доброволци, като че ли за театър много не е редно да се говори, нека да мислим за днешния ден.

– Вече доста театри излъчват свои записи на представления?

– Аз излъчих по случай Деня на театъра онлайн „Черното пиле”,това е запис на представление номер 100,което играх в НДК, беше си за мен тоя запис, но го монтирах –за платформата „фенстрийм”. На хората може да не им е до театър, но пък има хора, които много обичат театъра. Аз по себе си съдя, като бях дете ,като бях зрител ,колко много ми е липсвал театъра – как бързах към сцената. Театърът ми даваше много радост,много упование,така тръгна моя живот ,сигурен съм, че има и хора, на които им липсва Разбира се, нищо общо няма с живото представление, с живото докосване, но все пак могат за себе си да имат театрално преживяване.

– Одобрявате ли това, което се развихри- обсъжда се дали да не се затворят храмовете заради болестта ?

– Вижте, не може да се затварят храмове, това значи ние да се отречем като същества,като държава ,като народ,като всичко. Това трябва да се разбере. Аз не мога да давам съвети какво да се прави, защото съм обикновен човек, а църквата има своята история, тя има в себе си премъдрост и прави всичко по внушение на Светия дух.

Апелирам към хората да се въздържат от коментари за православната църква, камо ли да употребяват необмислени, цинични и обидни думи! Моля ви, не го правете , това е много лошо !

– И то в навечерието на Възкресение Христово ?!

– Точно така. Аз уверявам всички, че църквата прави каквото е необходимо и толкоз. В това съм напълно уверен, наистина апелирам към внимателно следене на нейните действия. Същото извършва и правителството.

– Одобрявате ли строгите мерки ?

– Да,одобрявам ги.Одобрявам също и деликатното отношение към православната църква.

– Направи ли ви впечатление , че влязохте с колегата си Камен Донев в говоренето по време на оперативните брифинги на кабинета? Премиерът каза, че той говори дълго, но не може да се мери с Камен Донев и Мариус Куркински, значи все пак сте еталон за политиците?

– Не  е сега време да говорим за това.

– Може би театърът помага и на управляващите по време на криза ?

– Надали, на тях сега им е много трудно. Хората,които управляват ,са демонстрирали вече своето отношение към театъра,това не е новост.Времето  е такова,че не е случайно, че тези хора са поставени в момента, усещам личен фактор, човечност в изявленията на премиера.Това не е просто така, по задължение, сухо, както при някои световни лидери. Има искра човечност !

– Ще осъзнаем ли най-после , че трябва да сме заедно,защото само заедно можем да се справим?

– Няма какво да осъзнаваме.Пак казвам, че ние не пеем , не е за песни сега.В момента е Велик пост, българите са все пак православна нация, искат, или не искат,те са под закрилата на Господ и искат, или не искат, но се спасяват. Това е така – дори и в хората, които твърдят обратното, аз виждам Божи промисъл.

– Светът май се оказа,точно като във вашия филм- доста „засукан”?

– Не чак толкова! На хората като им се каже с прости думи, с две думи народът разбра какво трябва да прави, така  е и със света. Така че не е толкова засукан, той просто се нуждае от човечността,която беше изгубил. Нуждае се от малко смиряване на самочувствието си, той изгуби подчиненото си отношение към Бога , това е цялата трагедия, това е цялата криза, нищо друго не е.

– Мислите , че е духовна кризата по-скоро,а не здравна ?

– За съжаление тя ще бъде много тежка за нашите лекари и за икономиката,това ще се отрази тежко, но причината е,да,духовната криза и точно кризата на безбожието.

– Ще оцелеем ли, според вас ?

– Това не са честитки за Нова година, да си го пожелаваме.Не знам ,аз също съм объркан ,притеснен съм , но не се страхувам , защото имам вяра,виждам колко са смели хората  , които са на първа линия.

– И наистина има за какво да им ръкопляскаме !

– Да, наистина има, виждам доброволци,дарители, за колко малко време колко добри качества се показаха,  как се обърна всичко. Разбира се, то не е за радост, защото има хора, които страдат и умират. Има надежда, тя никога няма да изчезне, още повече за един православен народ.Не искам  много да говоря, сега е време за стихване и за размисъл на кого дължиш прошка, на кого можеш да помогнеш.

– С кого си наистина близък…

– Да, с всеки трябва, ние сме едно цяло, не бива да се делим и аз съм радостен, че видях наистина обединение, което дойде от българина, от неговия суров характер,от това,че е подлаган на много тормоз, от това, че винаги с труд през вековете си е изкарвал прехраната и с вяра,може би с вяра на първо място. Нямам рецепти, нямам готови послания!

– Да се смирим?

– Да се смирим и пак казвам- наистина този пост ще бъде Велик пост!

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар