Марихуаната е предпоставка за развитие на шизофрения?

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Младите мъже с проблеми, предизвикани от употребата на канабис, са изложени на повишен риск от развитие на шизофрения, съобщават Синхуа и БТА, като цитират ново проучване.

В изследването, публикувано в “Сайколоджикъл медисин”, са анализирани подробни данни от здравни досиета, обхващащи пет десетилетия и представляващи над 6 милиона души в Дания, за да се оцени частта от случаите на шизофрения, която може да се дължи на разстройство, свързано с употребата на канабис.Специалистите установяват сериозни доказателства за връзката между разстройството, причинено от него, и шизофренията сред мъжете и жените, въпреки че връзката е много по-силна сред младите представители на силния пол.


Използвайки статистически модели, изследователите изчисляват, че до 30% от случаите на шизофрения сред мъжете на възраст между 21 и 30 години биха могли да бъдат предотвратени чрез избягване на разстройството, причинено от употребата на канабис.

Шизофренията е сериозно психично заболяване, което засяга начина, по който човек мисли, чувства и се държи. Според проучването хората, страдащи от нея, могат да изглеждат така, сякаш са загубили връзка с реалността, а симптомите на заболяването затруднят участието в обичайни, ежедневни дейности.

Въпреки това, както за разстройството, причинено от употребата на канабис, така и за шизофренията има ефективни лечения.

“Преплитането на разстройствата, свързани с употребата на наркотични вещества, и психичните заболявания е сериозен проблем на общественото здраве, който изисква спешни действия и подкрепа за хората, които се нуждаят от нея”, заяви Нора Волков, директор на Националния институт за злоупотреба с наркотици на САЩ и съавтор на проучването.

“Тъй като достъпът до мощни продукти от канабис продължава да се увеличава, от решаващо значение е да се засили превенцията, скрининга и лечението на хората, които могат да изпитат психични заболявания, свързани с употребата на канабис”, каза Волков.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар