Марияна Николова: Как да не разбирам от компютри, мога да работя с Word и Excel

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
“Как да не разбирам от компютри? Най-малкото, което е, всеки държавен служител трябва да има минималните нива на техническа и информационна грамотност. Аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала през различни обучения, включително притежавам и квалификацията ITcard”, заяви пред Нова телевизия вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова.

Тя беше избрана вчера от премиера Бойко Борисов да оглави Съвета за киберсигурност. Николова каза, че не приема поста като капан, в който може да попадне при следваща голяма хакерска атака в държавата.

 

“В прерогативите на министър-председателя е да определя ресорите на неговите заместници. След като съм приела този ресор, за мен е предизвикателство да работя в тази сфера. Не считам, че в държавата може да се определи някакъв сектор като “горещ картоф”, “горещ картоф” може да се каже във всяка сфера. Тук специфичното е, че след атаката към НАП държаввата предприе редица фактори. Аз внесох спешна наредба в Министерския съвет относно информационната сигурност”, каза вицепремиерът. Тя отрече назначението и да има нещо общо с напрежението в управляващата коалиция, след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че ще има промени в отношенията с ГЕРБ.

 

Марияна Николова подчерта, че функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни.

 

“Важно е да отбележим, че съветът се състои от 18 ръководителя на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. В съвета ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ”, обясни вицепремиерът.

 

Николова посочи, че Съветът ще има за задача да изготви Стратегията по киберсигурност. “Това е орган, който е координационен. И след като бъде определен националният координатор по киберсигурност, който ще бъде секретар на Съвета, тогава ще започнем работа по Стратегията”, уточни тя.

 

Николова обяви, че вече е сформирана междуведомствена група в Министерството на правосъдието по отношение на киберрекета.

 

“След като Съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат, са от две до осем години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор. Всеки хакер трябва да знае, че ще го грози санкция от най-високо ниво. Той може да получи и доживотна забрана да посещава страни членки на ЕС”, добави тя.

 

Марияна Николова изтъкна, че през последните две години сме свидетели на европейски хакерски атаки, от които е пострадала и Германия.

 

 

Източници: Нова ТВ, dnes.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар