Мария Габриел: В Европа има нужда от повече инвестиции в компании, ръководени от жени

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българският еврокомисар Мария Габриел откри в София конференцията „Жени в сферата на рисковия капитал“, организирана от основателя на Experior Venture Fund Кинга Станиславска. Събитието събра жени иноватори и предприемачи от България и цяла Европа.

„Жените предприемачи в Европа са изправени пред омагьосан кръг. Едва 5% от тях са инвеститори в рисков капитал, едва 15% от стартъпите са основани от жени и тези стартъпи получават едва 2% от общите инвестиции в сферата. Резултатът е по-малък шанс за успех за стартъпите, ръководени от жени. Това трябва да се промени“, наблегна Мария Габриел.„Днешната дискусия е силен сигнал за нуждата от мрежа за сътрудничество и обмен на добри практики. За създаването на иновационна екосистема, подкрепяща творчеството, новаторството и предприемачеството на жените“, допълни българският еврокомисар.


По време на дискусията представители на българската иновационна екосистема споделиха своя опит и дадоха насоки за бъдещи действия. Участници в срещата бяха Моника Станишева – председател на управителния съвет на Българския иновационен форум, Христо Балабанов – съосновател на byebyestuttering.com, Кремена Стоянова – основател на elca.bg, Almudena Trigo – партньор в „BeAble Capital“ и Monik Pham – партньор в PactVC. Откроиха се следните теми: нужда от повече програми за лидерски умения при жените, обръщане на внимание при селекцията на проекти и състава на екипите на компаниите и необходимост от информационни компании и подкрепа от мъжете. Тези послания бяха подкрепени и от комисар Габриел, която призова за повече общи действия и инициативи.


Снимка: Dir.bg

„Обединени и с общи усилия можем да преодолеем предизвикателствата пред жените иноватори и осигурим равен достъп до инвестиции. Приносът и лидерството на жените в иновационната екосистема трябва да бъде приоритет във всяка една от водещите инициативи на иновационната програма. Днешната дискусия е стъпка напред и разчитам на такъв тип събития за критична маса от инициативи в подкрепа на жените“, заяви българският еврокомисар.

Комисар Габриел покани жените да бъдат активни участници в „Коалицията за поемане на ангажименти“ на новата иновационна програма. Първата среща ще се проведе на 7-ми декември. За повече информация за инициативите, свързани за жените в иновациите:

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар