Мария Габриел изброи три фактора за оценка на министрите при ротацията

Мария Габриел изброи три фактора за оценка на министрите при ротацията

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Три са факторите, които ще бъдат взети предвид за това кои министри ще останат при ротацията. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел пред журналисти в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология в МВР. 

По думите на Габриел оценката дали даден министър ще бъде сменен ще се прави на база на: 

  • Резултатите от работата на всеки един министър. Имаме управленска програма с мерки, законодателни промени и реформи. Всеки министър ще получи оценка за своята работа;
  • Важен е начинът, по който българските граждани са усетили тази работа;
  • Добрите отношения с парламентарните групи, подкрепящи правителството.

България е парламентарна република и всеки път, когато парламентът работи добре с изпълнителната власт, позволява да се приемат важни за страната неща, посочи вицепремиерът.

С министъра на вътрешните работи Калин Стоянов работим добре, каза Габриел на въпрос дали той ще бъде част от правителството и след ротацията на премиерите.

Ако премиерът и вицепремиерът, съгласувано с лидерите на политическите партии, подкрепящи правителството, преценят, че аз следва да остана министър на вътрешните работи и след ротацията, аз съм готов да довърша това, което съм започнал, заяви Калин Стоянов, който участва в брифинга на Габриел. 


Снимка: БТА

Извън темата за ротацията, тя увери, че МВнР следи ситуацията в Червено море. “Много е важно във всяка една ситуация да имаме водещ принцип, а това е здравето на нашите сънародници и възможността те да се завърнат”, коментира Габриел. Не говорим на включване на България в операция, а по-скоро за обмен на информация, обясни вицепремиерът. 

Габриел говори пред журналисти след представянето на автоматизирана система за лабораторен анализ на кръвни проби за наличие на наркотични вещества, заедно с премиера Николай Денков и вътрешния министър Калин Стоянов. 

Снимки от откриването ВИЖТЕ ТУК >>> 


Снимка: БТА

По думите ѝ борбата с травматизма по пътищата е приоритет за правителството. “Зад всяко произшествие се крие човешка съдба. За да имаме резултати, означава мерките да бъдат постоянни”, катергорична бе тя. 

Вицепремиерът призова и за лична отговорност от шофьорите. Каквато и апаратура да има, колкото и добри да са законите или мерките, също толкова важно е шофьорите да имат много ясна отговорност, че заставайки зад волана носят отговорност не само за своя живот, каза Мария Габриел.

Имайки тези апарати, значително ще съкратим срока за изготвяне на експертизите и процесът по правораздаване ще се подобри, каза министър Стоянов при откриването на системата.

Според него това е огромна крачка към победата в битката с пътния травматизъм. Завършваме обществената поръчка по закупуването на още четири апарата, добави той.


Снимка: БТА

Има и друг проблем, на който търсим решение и донякъде го имаме – трудното намиране на специалисти, които да работят с апаратите. В началото на 2023 г. институтът по криминалистика разполагаше с трима специалисти, а в момента са вече шест. Във Военномедицинската академия също е увеличен щатът на служителите, които ще работят с тези апарати, обясни министърът, цитиран от БТА. 

Следващата седмица се очаква да се направят тестовете, след което ще влезе в експлоатация с реални кръвни проби, каза директорът на Националния институт по криминалистика – МВР ст. комисар Анатоли Ангелов. Другата система е предвидена за Военномедицинската академия, очаква се до една-две седмици да влезе в експлоатация. С тези две системи се надяваме да се намали времето за изследване на този вид кръвни проби, добави той. По думите му в Института незавършените проби са около 500, а закъснението е около 12 месеца.


Снимка: БТА


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар