Мария Габриел: Няма да подпиша т.нар. меморандум

Мария Габриел: Няма да подпиша т.нар. меморандум

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Няма да подпиша т.нар. меморандум. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на пресконференция в сградата на ведомството, цитирана от БТА.

Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата, каза външният министър.

“Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) предложи вчера на ГЕРБ-СДС меморандум за управление, в който е записано, че ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори.

Незряло и неприемливо, изборите “две в едно” са абсолютно логичен завършек, коментира меморандума в сряда председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Меморандумът не е ултиматум към ГЕРБ, а отворена позиция, за да стигнем до разбирателство, каза по-късно Кирил Петков от ПП-ДБ.

Това потвърди от Париж и премиерът Николай Денков.

Време е да кажа какво направих и какво няма да направя, каза Габриел.

“Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ, на която ги запознах как аз разбирам управлението на държавата и какво смятам да правя и да не правя. Преди всичко – няма да подпиша т.нар. меморандум. Първо, всичко има граници. Моите са, че не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на принципите на демокрацията”, отбеляза Габриел, цитирана от БНР.


Снимка: БТА

“Меморандумът на ПП-ДБ влиза в противоречие с българската Конституция. Този документ предлага двете политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с демокрацията, правовата държава и европейските ценности за подялба на служби, регулатори и съдебна система”, добави Габриел.

“Намирам го за ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси. Цели овладяване на независимата съдебна система”, каза още вицепремиерът. 

“Обезпокоителното е, че този документ е изработен с крайна цел – и остава усещането за това – държавата да бъде разделена между две коалиции, а независимите регулации, съдебната система – да бъдат поделени в нарушение на законодателството на държавата за сметка на лични цели и партийни интереси”, изтъкна Габриел.


Снимка: БТА

Текстовете от меморандума категорично показват, че “по същество този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с Конституцията, демокрацията и европейската практика за подялба на регулатори, съдебна система и служби за сигурност”, коментира вицепремиерът. Според нея меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи.

Във връзка със съдебната реформа Габриел отбеляза, че посочените в нея цели не могат да бъдат постигнати за девет месеца. 


Снимка: БТА

“Това е програма за цял управленски мандат”, категорична е Габриел.

Според нея предлаганите промени в службите съвпадат като срокове с изборите за Европейски парламент и липсват аргументи дали тези промени няма да застрашат националната сигуурност.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар