Мария Гаргамел: Фейсбук, Гугъл и Туитър да не пускат новини срещу ГЕРБ защото ни уронват престижа

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
“Фейсбук” (Facebook), “Гугъл” (Google) и “Туитър” (Twitter) трябва да направят повече за справяне с фалшивите новини или в противен случай ще се окажат изправени пред предприемане на регулаторни действия, съобщи във вторник Европейската комисия, предаде Ройтерс.
Заплахата от страна на ЕК идва около година, след като трите американски технологични гиганти заедно с компании като “Морзила” (Mozilla), “Майкрософт” (Microsoft) и още седем европейски представителите подписаха доброволен кодекс за борба с фалшивите новини. Сега обаче Европейската комисия изготвя регламенти, известни като “Закон за цифровите услуги”.
По този начин ще се определят правила за отговорност и безопасност на цифровите платформи, услуги и продукти – ход, който вече предизвика страхове в технологичната индустрия за доста сериозна външна намеса.
Последният месечен доклад на компаниите показа голямо разминаване между тях и предостави малко подробности относно въздействието на мерките, предприети от тях, посочиха в съвместно изявление еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова, шефът на ЕС по сигурността Джулиан Кинг и комисарят по цифровите технологии на ЕС Мария Габриел.
“Продължава мащабната автоматизирана пропаганда и дезинформация и има още работа, която трябва да се свърши във всички области на договорения кодекс. Не можем да приемем това като новото нормално”, казаха те.
Висшите европейски представители също така призоваха компаниите да си сътрудничат с повече независими органи. Независим консултант, нает от Комисията, пък ще публикува оценката си в началото на следващата година, последвана от собствено проучване на ЕК.
Таня Илиева

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар