Мария Захарова: Няма да се церемоним със западните активи в Русия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия няма да разкрие предварително ответните си действия в случай на конфискация на нейни активи, намиращи се на Запад, каза на редовния си брифинг говорителката на МВнР Мария Захарова.

Но “никой не се кани да се церемони в случай на опити да се използват руските резерви като обезпечение за облигации, които уж биха могли да бъдат емитирани от Запада с цел привличане на частен капитал за финансиране на киевския режим”, подчерта говорителката.

САЩ, Г-7 и ЕС обсъждат различни варианти за това как приходите в размер на милиарди евро от замразени руски активи (предимно на Руската централна банка) да бъдат използвани за закупуване на оръжие и за друго финансиране за Украйна.

В Русия има значително количество западни средства и собственост под руска юрисдикция, “които могат да бъдат обект на ответни действия”, отбеляза Мария Захарова.

“Всички физически лица, фондове, които решат да придобият такива финансови инструменти, ще бъдат първите кандидати, които ще попаднат под контрасанкции, със сериозни последици за перспективите на тяхната международна дейност”, добави говорителката на външното министерство на Русия.

Във всеки случай трябва да е ясно, че не става дума за конфискуване на стотиците милиарди замразени руски активи, а на доходите, които те носят (виж по-долу). Лидерите на ЕС обсъждат предложения за това на срещата си в Брюксел днес, а върховният представител по външната политика Жозеп Борел ще присъства на срещата на Г-7 на италианския остров Капри. Освен замразените руски активи седморката и ЕС ще обсъждат и нови санкции против Иран.  

Финансовите министри от страните в Г-7 вече заявиха решимост да продължат да работят съвместно за размразяването “по всички възможни пътища” на руските активи в полза на Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Г-7 и ЕС продължават да разглеждат широк диапазон от възможности, за да отключат стойността на близо 300 милиарда долара замразени руски активи, за да помогнат на Украйна, каза финансовата министърка Джанет Йелън, цитирана от Ройтерс.

Швейцария за втори път поля със студен душ Г-7 и ЕС за парите на руските олигарси

Запорираното руско имущество в ЕС е два вида – частно, на руски олигарси, възлизащо на около 25 милиарда евро, и резерви на Руската централна банка, поясни неотдавна еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейнерс. Той каза, че при определени обстоятелства частните средства може да бъдат отнети, например при опити за заобикаляне на санкциите на ЕС.

Печалбите от запорираното в ЕС руско имущество ще достигнат €50 млрд. до 2027 г.: Какви са плановете на ЕС и Лондон

Резервите на Руската централна банка, държани в ЕС, са около 208 милиарда евро. Обичайно приходите от облагането на тези средства постъпват в националния бюджет, добави еврокомисарят. В началото на март Рейндерс изрази очакване скоро да има споразумение на европейско равнище по въпроса за използването на приходите от данъците върху резервите на Руската централна банка. По неговите думи по-нататък предстои решение как да се постъпи със самите резерви (главниците на средствата), държани в ЕС от Русия.

Т.нар. “извънредни” печалби, генерирани на базата на замразените активи на РЦБ, се оценяват на около 4 милиарда евро годишно.

“Има възможност или да бъде отпуснат синдикиран заем, или да бъдат емитирани облигации, които да бъдат гарантирани със замразените руски активи (вариантът, който споменава Захарова). По този начин ще можем да дадем тези пари на украинците със съзнанието, че те ще ни бъдат върнати, когато Русия им плати репарации”, заяви наскоро Дейвид Камерън пред Камарата на лордовете (горната камара на британския парламент), цитиран от в. “Гардиън” и БТА.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар