Мария Захарова с първи коментар защо Русия направи посланическата рокада в България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Мария Захарова направи първи коментар защо Русия смени посланика си в България неотдавна. Това стана на редовния брифинг, който говорителката на Министерството на външните работи на РФ дава пред журналисти.


Москва изпраща за първи път жена за посланик в България

Запитана дали Елеонора Митрофанова е назначена за посланик на Русия в България, тъй като мандатът на предшественика й Анатолий Макаров беше свързан с многобройни случаи на разкриване на т.нар. руски шпиони в посолството на страната, и следователно – той се е провалил, Захарова отвърна:

“Ако у редица страни се е изострила шпиономания, това няма никакво отношение към руските посланици. Има исторически начини за разрешаването на сложните ситуации, включително и експулсирането на дипломати. Няма да Ви разкрия голяма тайна, ако Ви кажа, че и страните от т.нар. “колективен Запад” изгонват дипломати един на друг, но всичко това става в рамките на приличия, както и е било преди. Когато това става с голям замах, публично, с изтичането на информацията в медиите, със скандалите по вестници – това са политически акции. Ето защо случилото се няма никакво отношение към дейността на посланика на Русия Алейксей Макаров, която беше ефикасна и добросъвестна.

Каквото се отнася до Елеонора Митрофанова – тя е блестящ дипломат, опитен преговарящ, многостранна личност. Надявам се, че на Вас ще Ви провърви и някой ден тя ще Ви даде интервю. Общуването с такъв човек е голяма чест”.

Елеонора Валентииновна Митрофанова бе назначена за посланик на Русия в България с указ на руския президент Владимир Путин от 15 януари 2021 г. С друг указ от същия ден бе освободен от тази длъжност Анатолий Макаров.

Самата Митрофанова се очаква да заеме поста си тази месец. В коментар за близката до руското външно министерство РИА “Новости” Митрофанова заяви, че смята България “за прекрасна, интересна страна”, в която “познава много хора” и приема назначението си “с удоволствие”.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар