Марсоход на НАСА откри невиждани досега камъни на Марс

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Марсоходът Perseverance на НАСА предприе пряк път, за да се отклони от пътека, осеяна с камъни – и се натъкна на поле, пълно с камъни, каквито учените никога не са виждали досега на Червената планета.

Роувърът изследва пресъхнал речен канал, наречен Долината на Неретва, който някога се е вливал в кратера Джезеро, регионът, който е фокусиран върху изследването на Perseverance.

Там апаратът се натъкнал на малък хълм, покрит с камъни “от вид, който никога не е наблюдаван преди на Марс”. Причината е, че той е много по-бял от обичайните за планетата червеникави и тъмни скали.

При по-внимателна визуална проверка с инструментите на марсохода учените от НАСА откриха доказателства, че камъкът е направен от минерали, наречени пироксен и фелдшпат, което предполага, че може да произхожда от подземен източник на магма.

Тъй като съставът на камъка е толкова различен от заобикалящата го среда, други учени от екипа на Perseverance смятат, че той може да е бил пренесен там от течаща вода, каза НАСА.

Тъй като анортозитите се намират главно на Земята и Луната, присъствието им предполага, че геологията на Марс е близка с тази на нашия свят. Странното местоположение пък е поти сигурно доказателство за някога бързите реки и потоци на Марс.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар