Война

Масовата капитулация на морските пехотинци на ВСУ доближи освобождението на Мариупол

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

През последните 24 часа повече от хиляда украински морски пехотинци се предадоха в Мариупол, от които киевската пропаганда преди това се опита да направи „непредаващи се герои“. Какво очаква украинските военнослужещи в плен, какви процедури трябва да преминат и как такава масова капитулация ще се отрази на морала на останалите украински военнослужещи?

„В град Мариупол, в района на металургичния завод „Илич“, в резултат на успешни настъпателни действия на руските въоръжени сили и полицейските части на СНР, 1026 украински военнослужещи от 36-та бригада морска пехота доброволно сложиха оръжие и се предадоха”, каза в сряда прессекретарят на Министерството на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

Конашенков уточни, че сред предалите се има 162 офицери. „151 ранени украински военнослужещи от 36-та бригада морска пехота получиха първична медицинска помощ на място, след което всички бяха откарани за лечение в градската болница в Мариупол“, каза генералът.

По-рано военните кореспонденти Александър Сладков и Семьон Пегов съобщиха за рекордно предаване. Освен това, в понеделник вечерта група украински морски пехотинци, заемащи позиции в „Азовмаш“ (комбинат „Илич“), се опитаха да излязат от обкръжението, поставяйки символа „Z“ на оборудването си. Маневрата обаче е забелязана навреме, колоната с украинска техника беше обстрелвана от артилерия, военнослужещите от въоръжените сили на Украйна се опитаха да избягат в полето, но бяха заловени.

Общо, според руското министерство на отбраната, в резултат на този инцидент са унищожени три украински танка, пет бойни машини на пехотата, седем автомобила и до 50 души персонал. Други 42 украински военнослужещи доброволно сложиха оръжие и се предадоха. Репортерът Александър Сладков публикува и видеозапис на комуникация с пленени украински войници след опит за излизане от обкръжението.

В същото време миналата неделя ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров призова военните от украинската армия да не пропускат възможността и да се предадат на руските въоръжени сили. Миналия петък Кадиров обяви освобождаването на Мариупол от украинските националисти „на 98%“.

Според него са останали само отделни укрепени райони на бандеровците, включително завода „Азовстал“, който е превърнат в „истинска крепост“. В същия ден войските на ДНР поеха контрола над пристанището на Мариупол, като освободиха голям брой затворници и пленници. В същото време заместник-началникът на отдела на Народната милиция на ДНР Едуард Басурин каза, че освободителната операция в Мариупол е към своя край.

Министерството на отбраната съобщи, че според резултатите от радиоприхващанията, освен нацистите от батальон „Азов“ и остатъците от ВСУ, в заетите райони на града има значителен брой чуждестранни наемници. Радиокомуникациите, освен на украински и руски, се водят на още шест, предимно европейски, чужди езици.

„Първоначално ни беше поставена задача да се подготвим за разполагането на около 35 000 военнопленници на територията на Донбас. Така че тук няма да има трудности“, каза Александър Ходаковски, командир на батальона „Восток“. Той също така отбеляза, че всеки войник, който се предаде, ще бъде подложен на „строго филтриране“.

„Ясно е, че няма да работи да се установи кой колко патрона е изстрелял в наша посока. Това не е задачата пред нас. Това са военнослужещи, което означава, че за тях ще се прилагат правилата, които важат в подобни ситуации. Това е воюваща страна, така че действията им не се разглеждат като престъпления”, подчерта събеседникът.

Ходаковски отбеляза също, че повече от една трета от хилядата, които са се предали, се нуждаят от лекарска помощ. „В момента имаме около 300 души с рани, още около 90 не ходят. Ще им бъде осигурена цялата необходима медицинска помощ, ние имаме ресурс за това. Е, ако е необходимо, специалистите ще продължат да работят с тях“, обясни Ходаковски.

Събеседникът отбеляза още, че подобни ситуации оказват сериозен морален натиск върху противника, който все още е на територията на Мариупол. „Дори първите малки партиди от предаване имаха сериозно влияние върху бойното настроение на украинските военни. И това се разбира добре от факта, че предаващите се части стават все повече. Трябва да се отбележи, че врагът в града все още е доста като численост. Врагът все още заема някои градски блокове и се съпротивлява да бъде изтласкан в индустриалната зона. Те осъзнават, че там ще бъде по-лесно да се работи с тях с помощта на авиацията“, подчерта Ходаковски.

„Като цяло пристанището вече е почти под наш контрол, така че извеждането на вражеските сили по море е невъзможно. Тоест те се оказаха в ситуация, в която единственото, което може да се направи, е да се преместят от едно обкръжение в друго“, обясни Ходаковски. „Като цяло врагът има две възможности: или да се бие до края, или да се предаде. И тъй като на практика не им остават амуниции, храна, лекарства, те естествено избират втория път“, допълни той.

На свой ред депутатът от парламента на ДНР Владислав Бердичевски каза, че местните военни нямат проблеми при работата с украински затворници. И понякога преговорите с тях започват в социалните мрежи. По-рано това посочи и военният командир Сладков. „За осем години нашите служители са натрупали доста голям опит в работата с украински военнопленници. Те ще бъдат настанени в нашите институции на затворническа система. Ще има филтриране, разпити, за да се разкрие кой къде е бил “, каза Бердичевски.

„Замесените в престъпленията ще бъдат наказани, а останалите, както разбирам, ще бъдат разменени. Но ако се окаже, че даден човек е убил цивилни, тогава никой няма да го екстрадира за каквато и да е размяна“, отбеляза депутатът.

„Също така има мнение, че трябва да разделим батальон „Азов“ и военнослужещите на въоръжените сили на Украйна, но аз не мисля така. За осем години там им промиват мозъци до такава степен, че между тях няма принципни разлики. Всички отидоха да служат по договор. Те знаеха, че ще избиват жителите на Донбас“, подчерта той. Събеседникът също така смята, че в „Азовстал“ и завода са останали още доста войници от въоръжените сили на Украйна. Според него обаче украинската страна предпочита да мълчи за капитулацията.

„Ако погледнете украинските публични страници, тогава никой не пише за капитулация. Тази информация е умишлено скрита, за да не пада моралът. Казват им, че „победата“ е близо, скоро ще донесат много оръжие, ще победят всички и ще стигнат до Москва. Въпреки това броят на тези, които се предават, расте, което ни доближава до пълното освобождение на Мариупол “, заключи Бердичевски.

Превод: В. Сергеев

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар