Масови оставки в многопрофилната болница в Перник заради подготвяна смяна на директора

Масови оставки в многопрофилната болница в Перник заради подготвяна смяна на директора

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: Колаж на Лилия Чалева, Dir.bg

Масови оставки в многопрофилната болница в Перник заради подготвяна смяна на директора

Целият Медицински съвет писмено е декларирал, че ще напусне, ако рокадата бъде осъществена

Подготвяна смяна на директора на Многопрфилната болница за активно лечение в Перник “Рахила Ангелова” д-р Анатоли Митов предизвика масови оставки в здравното заведение. Четирима началници на отделения вече са подали оставки в подкрепа на д-р Митов, започнала е и подписка, съобщиха от болницата.

Оставки към момента са подали шефовете на Акушеро-гинекологично отделение д-р Ивайло Лазов, на неврологичното отделение д-р Даниела Стойчева и на Детското отделение д-р Адриан Симеонов. Депозирана е оставка и от хирурга д-р Евгени Михайлов. Целият Медицински съвет писмено е декларирал, че ако смяната бъде осъществена, ще подаде колективна оставка. В подписката се се включили и медицински сестри. Оставките и декларацията са изпратени в Министерството на здравеопазването, на областния управител, кмета на Перник и кметовете на останалите общини в региона.

До напрежението се е стигнало след получено писмо от Министерството на здравеопазването до Съвета на директорите за насрочване на общо събрание с една единствена точка: смяна на директора д-р Анатоли Митов, разказа пред БТА и БНР д-р Митов, чийто мандат изтича през ноември следващата година.

На този етап мотиви за смяната му не са обявени официално. Заедно с писмото е изпратена и биографията на бъдещия директор. Това е управителят на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник Емил Ненков.

Д-р Митов съобщи, че общото събрание е насрочено за 2 август, но не пожела да коментира създалата се ситуация.

“Аз нямам проблем и да остана на поста, и да бъда сменен”, каза Митов.

Той е на поста директор на болницата в Перник от шест години. През последните години здравното заведение приключва финансово-отчетните си години с положителен финансов резултат и няма просрочени задължения, бяха извършени ремонти и на почти всички отделения, отбелязва “Мироглед” и допълва, че д-р Митов не е политически обвързана фигура и подмяната му с кадрово назначение би довело до сериозни сътресения в болницата.

Държавата е мажоритарен собственик с над 80% от собствеността на пернишката болница, а останалите 20% процента се разпределят между 6-те общини в област Перник, което означава че всяка промяна в управлението на здравното заведение се решава от Министерството на здравеопазването.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар