Масови протести заради вдигането на забраната за внос на отровното украинско зърно

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Зърнопроизводителите излизат на протест, провокиран от идеята на управляващите след 15 септември вносът на украинско зърно отново да се разреши на територията на страната ни.

На този етап все още няма окончателно решение, защото тепърва предстои гласуване в парламента. А предложението е подкрепено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Според българските зърнопроизводители ще има сериозни загуби за тях, защото заради войната цената на украинското зърно е по-ниска, а това прави невъзможно оцеляването им на пазара.

България въведе забрана за внос на зърно от Украйна през април. От Европейската комисия тогава обещаха подкрепа на българските производители, но такава и до ден днешен не е оказвана, казват зърнопроизводителите.

Решението за отмяна на забраната за внос на украинско зърно ще предизвика тежки протести. Това каза днес в предаването „Тази сутрин“ на бТВ министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. По думите му земеделските производители са заявили стачна готовност.

Вчера парламентарната комисия по икономическа политика и иновации прие проекта на решение за позицията на България относно удължаването на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. на свое извънредно заседание. Окончателното решение предстои да бъде взето в пленарна зала.

В проекта на позицията на България се посочва, че страната ни не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна и се възлага на Министерския съвет да предприеме необходимите действия за изразяване на позицията.

Искрено се надявам да има много разум при обмислянето на окончателното решение, не само от страна на народните представители, но и от страна на земеделските производители, защото и със, и без забрана настоящата година е изключително тежка за селското стопанство поради сушата, наводненията, заради това, че има срив на световния пазар на зърно, коментира днес Вътев.

Той заяви, че откакто е започнала войната в Украйна, „нищо не е същото“. Всичко е много различно и голяма част от нашите земеделски стопани са в критично състояние, добави министърът.

Вътев каза, че народните представители не са обсъждали с него отпадането на забраната. От вътрешнополитическа гледна точка това ще създаде изключително напрежение в целия аграрен сектор. Не знам от външнополитическа гледна точка какви договорености има, коментира той.

Това решение ще предизвика тежки протести. Това трябва да бъде оценено много внимателно. Солидарността с Украйна е налице и през България текат коридори на солидарността. България е максимално съпричастна, но все пак ние имаме собствено производство и производители, чиито интереси трябва да бъдат защитени, каза Вътев.

По думите му, дори и да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна, едва ли това би се отразило на цените на крайните продукти у нас.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар