Математикът на НОЩ: 10 000 ваксини на ден и ще имаме колективен имунитет след 1 година – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

При положение, че всеки ден се поставят по 10 000 ваксини, към края на 2021 г. ще бъдат ваксинирани 3,5 милиона българи и ще имаме добър стаден имунитет, направи елементарна сметка пред bTV математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов. Той обясни също, че опасност все още има и трябва да сме внимателни, пише standartnews.com.

Добрата новина след един месец частично затваряне е, че се отчита 15 пъти по-ниска заболеваемост и има видим спад в смъртността.

Математикът пресметна още, че на един новозаразен – трима остават извън статистиката. Това означава, че при около 80 000 активни случаи 320 000 са носители на вируса.

Около 800 000 българи са се срещнали с коронавируса, което е 12%. Оправдават се очакванията на щаба, че процентът на положителните антигенни тестове е по-нисък от този на PCR тестове.

“Грубо казано – на 20 души, когато се разхождате по улицата, един е носител на вируса и по-голямата част от тях не знаят. Все още човек трябва да си носи маската и да не се отпуска въпреки добрите резултати, които дават мерките”, посъветва проф. Витанов. “По празниците е добре народът да яде, да пие и да се пази. Ще имаме едни спокойни новогодишни празници и тази работа ще продължи до към 7-8 януари, след което ще настъпи обикновеният грип”, допълни той.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар