Мафията атакува: Локдаун от петък, затварят всичко

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви нови по-драстични мерки заради размаха на епидемията от коронавирус у нас. Това стана на брифинг в Министерски съвет с участието и на  Националния оперативен щаб след спешна среща при премиера Бойко Борисов преди това. На практика от петък ще бъде въведен почти пълен локдаун в държавата, който ще продължи поне до Коледа.

“Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск. Няма да издържат лекарите ни и сестрите ни. За мен най-важното е опазването на живота на хората. не можем да си позволим да губим живота на млади хора, на възрастни. Всеки живот има значение. Много колеги починаха, изпълнявайки своя дълг. Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата, заяви министър Ангелов.

Той обясни, че ги е предложил днес на премиера Бойко Борисов, за да бъдат одобрени от правителството и да влязат в сила от петък, 27 ноември.

Новите мерки предвиждат:

– Удължаване срока на извънредната обстановка до края на март 2021 г.;

– Преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски училища и ясли и преминаване в електронна среда на обучение за всички;

– Преустановяване на колективни спортни мероприятия, семинари, конгресни мероприятия, развлекателни мероприятия, частно организирани тържества;

– Нощните заведения и дискотеките остават затворени;

– Преустановяване на работата на ресторанти, кафе сладкарници, барове и др. Те могат да работят само за доставки по домовете;

– Преустановяване на работата на всички нехранителни магазини, с изключение на аптеки, дрогерии, застрахователи, банки, пощенски услуги;

– Преустановят се вътрешните и външни екскурзии.

“Ще направим всичко възможно за Коледа да обмислим тези мерки. Ако заедно минем през тези ограничения, ще имаме резултат след 20 и няколко дни. Очаква се тези мерки да дадат резултат най-рано след 8 дни – такива са данните в науката. Важно е дадем глътка въздух на здравната ни система”, каза министър Костадин Ангелов, давайки надежда, че за Коледа локдаунът може да бъде отменен.
Той увери, че затваряне на градовете с КПП-та няма да има, тъй като тази мярка е доказала, че не работи.
Преди това главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изнесе данни за пандемията.

“Броят на заразените лица в ЕС към 23 ноември на 14-дневна база са 2 842 649 лица, а починалите 49 264. България е на 11-о място по заболяемост в ЕС за 14 дни. Нараства и броят на нуждаещите се от интензивно лечение, заяви доц. Ангел Кунчев.

В болница се лекуват 5950 души, 408 пациенти са в реанимация. Над 2000 са активните случаи сред медицинския персонал, обяви шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов.

“Промениха се числата” – така министър Ангелов обясни какво се промени от миналата седмица до днес, та изведнъж животът стана по-важен от икономиката. В Европа това се нарича индекс на строгост – той обобщава всички мерки, които се вземат. Резултат дават мерките с индекс над 70%. С предложените от него мерки ще надминем 65-70%”, добави здравния министър.

На въпрос възможно ли е да се стигне до отлагане на изборите, проф. Ангелов увери, че в нито един момент не е обсъждана такава възможност. Предстои да бъде обсъдено в Министерския съвет ще има ли ограничения за пристигащи от чужбина.

Здравният министър съобщи още, че “зелени коридори” за възрастни вече ще има само сутрин. Друга важна промяна е да се приемат пациенти за ковид лечение и без да имат положителен PCR тест.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар