Мафията трепери: Ще има камери в секционните избирателни комисии

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Технически видеонаблюдението ще трябва да се осигури от Министерския съвет.

Видеонаблюдение при преброяването на гласовете в секционните избирателни комисии ще има, въпреки критиките на ГЕРБ, че не е необходимо, тъй като гласуването ще е основно машинно и че не може да се осъществи навсякъде. Това решиха депутатите с промени на Изборния кодекс/ИК/, приети на второ четене.

Технически видеонаблюдението ще трябва да се осигури от Министерския съвет, а правилата – да се определят от Централната избирателна комисия. При дебатите се разбра, че ще се ползват камерите в училищата. Секционните комисии ще трябва да предават в РИК записите, а те от своя страна ще предават техническите носители от камерите за видеонаблюдение на ЦИК.

Предвижда се излъчването да е централизирано през страницата на комисията.

Според ГЕРБ има противоречие между въвеждането на видеонаблюдението и изцяло машинното гласуване, при което няма бюлетини за броене.

С приетите промени ЦИК ще изпълнява функциите на районна избирателна комисия за многомандатния изборен район извън страната.

По-рано след скандал в парламента мнозинство „Всички срещу ГЕРБ“ реши по процедура, определена от президента Румен Радев, предсрочните парламентарни избори да се проведат от нова Централна избирателна комисия, в която участват 15 члена, а не досегашните 20. Те ще се предлагат само от партиите в парламента, а не – и от тези, които имат свои представители в Европейския парламент.

Така в комисията ще влязат представители на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС, както и на новите партии „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“. От комисията отпадат представителите на ВМРО („Обединените патриоти“), с които ГЕРБ правеше мнозинство.

При провеждане на публични консултации за състава на ЦИК парламентарно представените партии и коалиции представят пред президента на републиката мотивирано писмено предложение за номинациите си, което съдържа имената на предложените лица, ЕГН, длъжност в комисията, образование, партията или коалицията, която ги предлага, както и декларации за съгласие на лицата да бъдат предложени.

Депутатите запазиха забраната шеф на предизборен щаб да не може да е член на ЦИК.

Решенията на ЦИК могат да се обжалват пред съответния административен съд в тридневен срок от обявяването им. Съдът разглежда жалбата и се произнася с решение в тридневен срок от получаването ѝ с призоваване на жалбоподателя, ЦИК и заинтересованите лица. Решението на съда се обявява незабавно и може да се обжалва пред ВАС в тридневен срок от обявяването му.

Източник: fakti.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар