Веселин Денков

Мафия! Бизнесмен 9 мес. в ареста, защото уж финансирал протестите, използван е конкурентът му Ричард

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Втората част от разследването на Антикорупционния фонд за историята на ареста на бизнесмена Веселин Денков разкри начина, по който властта работи срещу нарочените от нея.

 

За маша е използван според бившия антикорупционен съветник на премиера Борисов Яне Янев от „Ричард“ – вероятно става въпрос за конкурента му в ресторантьорския бизнес и шеф на НПО в сектора Ричард Алибегов, понеже бил финансирал протестите миналото лято срещу тогавашното правителство и главния прокурор. Според самия Денков в началото на миналата година провежда разговори и с други хора от бранша за основаване на нова професионална организация, която да защитава интересите на бранша, за което са потърсили юридически съвет от адвокат Николай Хаджигенов. Според Яне Янев обаче още от 2010 г., когато Янев е депутат и то в комисията, наблюдаваща службите, Денков е нарочен за „бандит срещу властта“ и „частично виновен“ и се чакал удобен момент да бъде злепоставен. Както стана ясно от предишната серия на разследването, Денков неколкократно е предупреждаван за това и е „офериран“ с едри суми от над 100 000 евро от различни посредници – записи с двама от тях бяха показани в миналата серия на разследването, за да си реши проблема и да не го сполети беда, което продължава и след задържането му. Той обаче отказва рекета, защото няма притеснения за незаконна дейност. Освен верига от известни заведения, той има и лицензирана от БНБ финансова къща Маршал Кредит Груп, която дава кредити. Включен е и на подслушване, защото „с Васил Божков си играят на протести и правителство“.

Съдия отказва да одобри в списъка, даден от ДАНС за подслушването, приятелката на бизнесмена Ивайла Бакалова. Двамата пътуват в чужбина, изпускат първата седмица на протестите и се връщат за нейния рожден ден на 16 юли. Денков минава през протеста, защото – както обяснява – „има много неща, от които съм недоволен, зад това нещо винаги ще стоя“. Още там забелязва младеж, който снима специално него, решава, че е от службите, но го пита защо го прави, а той играе разсеян. Денков заминава с Бакалова за Италия на почивка.

Познати му се обаждат по телефона, да го предупредят: „ходил си на протестите, смятат, че ги финансираш, слушат ви телефоните с Ивайла“. А на 28 август го алармират да не се прибира в България, защото е прикачен към ОПГ. Адвокатката му Ина Лулчева го съветва да се върне, когато е планирал, за да се изясни ситуацията.

Това става на 1 септември, когато той е задържан. Арестът не е обявяван в официално съобщение на прокуратурата, както и последващото изземване на лични вещи, за което не е доказано, че имат отношение по делото. Но близките до властта медии надлежно информират за случилото се. По закон изтичането на информация от следствие е противозаконно и наказуемо за двете страни – органа, който е дал сведенията и медията, която ги е публикувала.

Обискирани са неговият дом, апартамента на Ивайла Бакалова, офисите му. Незнайно в каква връзка е конфискувана кола – високопроходим автомобил Рейндж Ровър, който първо е на лизинг, второ е собственост на фирма, както разказват потърпевшите. Иззети са също бижутата на Ивайла Бакалова, даже короната й на Мис България, колекциите от часовници на двамата, парите в брой. „Харесаха си добър автомобил в гаража и решиха, че го вземат заради случай на неотложност“, коментира присъствалият на място адвокат. Той е посъветван да не прави остри писмени възражения, за да не ядоса прокурора и той да не арестува и Бакалова.

Когато съдията по делото решава, че скъпите предмети, придобити години по-рано, което е видимо дори на снимки, и ценните вещи не са съотносими към делото, от разследващите се обяснява, че те няма да бъдат връщани, защото са по друго дело. Обвнинението е, че часовниците, които може да се докаже чии са, са били дадени от друг човек – Васил Божков, когото Денков не познава, като залог за даваните от него пари за протести. Адвокатът коментира, че е абсурдно според всякаква логика кредитор да дава и обезпечение.

Всичко това е обяснено от анонимни свидетели, чиито показания са с описания „чух“, „говори се“, и според които Денков, който е висок 186 см, има ръст 170 см.

Според същите свидетели двойката, която е била в Италия, което е лесно проследимо, е била в Дубай, за да вземе часовниците и бижутата. Всъщност, последното посещение на двамата там е до 29 февруари 2020 г. Бакалова, както тя обясни пред камерата на АКФ, е с право на пребиваване – resident на Дубай от 2014 г. – 6 години преди Божков да се окаже там. Тя разказва още, че през ноември 2019 г., когато в Барселона вече тече данъчна ревизия и разследване за къщата и бутика на Мис Бикини Борислава Йовчева, същата се е оказала в Дубай с детето си и по молба на приятелка на Мис България Ивайла й е помогнала да се установи временно там, след като напуска набързо каталунската столица поради засиления интерес на властите към нея. ВИЖ ВИДЕОТО!

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар