Бойко Чекмедже

Мафия! Борисов отпуснал 182 млн. лв. без търг за небостъргача за чиновници в „София тех парк“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Правителството на Бойко Борисов е отпуснало 182 млн. лв. държавни пари без конкурс за строителството на огромна административна сграда в „София тех парк“, съобщи на брифинг в сряда министърът на икономиката Кирил Петков.

Той попита как е преценено, че държавата има нужда от административна сграда с огромна площ – 90 000 кв. м.

Петков е озадачен как подобна огромна сума (182 млн. лв.) може да се изразходва без публичен конкурс за проектиране, строителство и надзор.

В края на мандата на кабинета „Борисов 3“ стана ясно, че правителството подготвя небостъргач за чиновници на бул. „Цариградско шосе“ в София, в близост до зала „Арена Армеец“. На терен от 24.8 дка трябва да бъдат изградени две офис сгради – едната със 75 м височина до кота корниз, а другото – 50 м.

Зад проекта стоят „Държавната консолидационна компания“ и „София тех парк“. Двете държавни структури са подали искане до Столична община за изготвяне на нов устройствен план на два имота в местността „Къро“, като ПУП-ът е изработен бързо и е минал през всички обществени обсъждания. Главният архитект на столицата Здравко Здравков е одобрил плана на 9 март тази година.

Заповедта на Здравков, с която е одобрен ПУП-ът, посочва, че новото предназначение на имота е за „правителствен комплекс от сгради за нуждите на държавната администрация“ (в действалия до момента ПУП предназначението е за научно-технологичен парк).

„Промяната в предназначението е обоснована с възникването на нова държавна нужда за създаване на правителствен комплекс от сгради за държавната администрация“, пише още в заповедта на Здравков. Към офис сградите се залага и надземен гараж с ограничение за кота корниз до 20 метра.

Първи за нов правителствен център на 4-ти километър заговори бившият премиер Сергей Станишев, като България проведе международен конкурс за новото сити на София. Тогава се споменаваха рекордни суми за реализацията на проекта в размер на близо 5 млрд. евро.

Кабинетът „Борисов“ за първи път демонстрира приемственост по идеята на 13 септември 2019 г. Тогава е взето решение в бъдеще там да бъде преместено Министерството на здравеопазването, което в момента се помещава на площад „Света Неделя“.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар