Мафия! ГЕРБ блокира пореден опит за местен референдум в София

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Управляващото мнозинство в София- коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-Атака, блокира поредeн опит за организирането на местен референдум в Столична община.

В резултат жителите на града все още не са имали възможност да гласуват пряко по въпрос, свързан с развитието му. Този път бе отхвърлено искането на кмета на район “Изгрев” Делян Георгиев за провеждане на референдум, свързан с презастрояването на кварталите в него – “Дианабад”, “Изгрев” и “Изток”, както и относно въвеждането на платено паркиране в тях. Георгиев стана кмет на “Изгрев” от листата на БСП на местния вот през 2019 г., побеждавайки кандидата на ГЕРБ. Освен групата на социалистите в общинския съвет, днес в подкрепа на провеждането на допитването гласуваха опозиционната коалиция “Демократична България” и Борис Бонев от “Спаси София”.

Предложените въпроси бяха: “Да се спре ли застрояването на зелените площи – паркове, градини, улично озеленяване и зелени площи за ограничено обществено ползване и на площите между сградите при комплексно застрояване – паркове и градини, места за паркиране или подземни паркинги и площадки за игра на територията на район “Изгрев” за срок от 10 години?”. Вторият въпрос гласеше: “Да се въведе ли зона за платено паркиране на територията на район “Изгрев”?”.

При дебата относно забрана на строителството в зелени площи в “Изгрев” представителите на ГЕРБ изтъкваха най-често довода, че въпросът изглежда незаконосъобразен, макар част от тях да признаваха, че не са юристи. От мнозинството коментарите бяха още, че въпросът е популистки. Управляващите не се възползваха от предложението на Тома Белев от “Демократична България” да редактират питането така, че да го одобрят и да го предложат на гражданите. Според ГЕРБ  Законът за устройство на територията (ЗУТ) и подробните устройствени планове на районите забраняват строежите в зелени площи, паркове и градини, защитават ги добре, поради което не се налага гражданите да изказват мнението си. ГЕРБ смятат и че единственият ефект от евентуалното налагане на мораториум за строителство в зелени площи в Изгрев” за 10 г. ще е невъзможността Столична община да изгражда в тях подземни паркинги или алейна мрежа. От ГЕРБ изказаха и становище, че с приетите преди дни промени в ЗУТ се затварят възможностите за прекомерно застрояване извън заложените в ПУП параметри. Всъщност организации на архитектите вече излязоха със становище, че промените в ЗУТ са изключително спорни и създават предпоставки за корупция. Впоследствие президентът Румен Радев наложи вето на част от новите текстове, сред които и на най-скандалните – нововъведеното задължение инвеститорите, а не общините да издирват собственици на неотчуждени площи.

Относно втория въпрос в предложения референдум в “Изгрев” – въвеждането на зелена зона, ГЕРБ смятат, че задаването му е неадекватно. “Този въпрос е също толкова полезен, колкото и например въпроса: Да се яде ли само сладолед на територията на район „Изгрев“?”, коментира шефът на комисията по устройство на територията Силвия Христова. Според нея целта на кмета на “Изгрев” и на общинарите, които подкрепят референдума, е “политическа спекулация в предизборна ситуация, опит за заблуда на обществеността с некоректно формулирани и необосновани въпроси и  бягане от отговорност при решаването на конкретни проблеми”.

Отхвърленият референдум е поредният опит за практическо прилагане на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, което общинските съветници от ГЕРБ парират.  През 2018 г. инициативният комитет „За зелен Младост“ поиска провеждането на допитване сред живеещите в района по следните въпроси: 1) Подкрепяте ли в срок от две години да се приемат изменения в Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?

Вторият въпрос бе: Подкрепяте ли за срок от две години да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район „Младост” на Столична община, област София – град, до изменения на Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?

Бившият общински съвет на София, в който ГЕРБ и подкрепящите ги групи на СДС, ВМРО и “Атака” имаха още по-голямо мнозинство отколкото имат сега, не позволиха да се състои допитване по тези въпроси. И тогава парламентът на столицата отново прие, че въпросите са незаконни, като в допълнение отбеляза и че общината не е длъжна да проведе референдума, тъй като в подписката за провеждането му не са се включили достатъчно жители на квартала.

В рамките на действащия СОС мнозинството отхвърли и още едно искане за провеждането на местен референдум. Опозиционната коалиция “Демократична България” и независимият общински съветник Борис Бонев поискаха софиянци да получат правото да отговорят на въпроса: “Да бъде ли изградена на територията на Столична община инсталация за изгаряне на гориво от отпадъци RDF (refuse-derived fuel)?”. За него обаче от ГЕРБ прецениха, че въпросът е прекалено експертен и че гражданите може да бъдат подведени по време на информационната кампания преди провеждането му.

А още през 2013 г. СОС отхвърли предложението за провеждане на референдум за прекратяване на концесията на “Софийска вода”.

 

С велосипед в метрото

От 1 май каращите велосипеди и електрически тротинетки в София ще могат безплатно да ги превозват в градския транспорт. Промените в ресорната наредба на Столична община бяха гласувани по предложение на общинския съветник от “Демократична България” и съпредседател на Зелено движение Владислав Панев и бяха приети с голямо мнозинство. Докладът не бе подкрепен само от групата на ВМРО.

Безплатното превозване на велосипед може да става в последния вагон на метровлаковете и в автобусните линии, пресичащи околовръстния път на София. В метрото това може да става в часовете до 7 ч. сутринта и след 20 ч. вечерта, а в автобусите до 6.30 ч. сутрин и след 20 ч. вечер. В събота и неделя няма да има ограничения в часовете. По предложение на Карлос Контрера от ВМРО Центърът за градска мобилност ще изготви 6-месечен мониторинг дали има конфликтни ситуации в превозните средства между велосипедистите и останалите пътуващи.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар