Мафия! Никой не е проверил частния асансьор на Цветанов-патерицата на ГЕРБ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Прокурорските и данъчните проверки по скандала „Апартаментгейт“ са били повърхностни и никой никога не е отишъл на място, за да види апартамента на бившия шеф на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Това става ясно от писмо на сдружението БОЕЦ, с което се задават седем въпроса на главния прокурор Иван Гешев. Прокуратурата прекрати проверката си с аргумента, че няма данни за извършено престъпление. Данъчните също излязоха с извод, че нарушения не са открити.

От сдружението са внесли жалба до главния прокурор, с която настояват отказът от разследване да бъде отменен и да се образува дело.

Продавачът на апартамента на Цветанов – строителната фирма „Артекс“ е изрядна, сочат проверките на НАП, подчертават от БОЕЦ. Те обаче посочват, че според журналистически разследвания дружеството е продавало имоти в скъпия столичен квартал „Изток“ на цени от 2600-3500 евро на квадратен метър. В същото време обаче са сключвани сделки с високопоставени политици на занижени цени, твърдят от организацията.

Цветанов придоби апартамента си с личен асансьор чрез замяна на други свои жилища и доплащане. Според БОЕЦ това е станало при сериозно разминаване с пазарните цени.

„В постановлението (за прекратяване б.р.) е цитирана „експертиза на лицензиран оценител към Агенцията по приватизация“, но не става ясно кой и кога е възложил и платил експертизата, кой е експертът и какви са неговите заключения. Същевременно, ако размяната е била осъществена на пазарни цени, г-н Цветанов е трябвало да плати поне два пъти повече, отколкото е платил по известните ни официални документи. Как бихте обяснили това разминаване и как така се оказва, че сумата за доплащане е точно колкото са декларираните спестявания на разследваното лице?“, питат от сдружението.

Друг проблем е, че чрез замяна на ново строителство срещу старо се избягва плащането на ДДС, посочват от БОЕЦ.

Според проверката на НАП сумите, платени от политици, отговарят на доходите им, а това е известно отдавна. Не са изследвани обаче други хипотези – например сделки между свързани лица. Не е ясно и как префернциалните цени се отнасят към поправките в Закона за устройството на територията, които биха могли да облагодателстват строителя, посочват от БОЕЦ.

„И накрая, може би най-шокиращото за нас в тази важна триинстанционна проверка – защо никъде в документите не се съобщава за дори една извършена проверка на място? Така няма никаква информация каква е стойността на обзавеждането на заменените имоти (в частност сградата на ул. „Латинка“ № 8), включително на прилежащия частен асансьор, както и видимите отвън охранителни системи. Не е ясно дори каква е реалната площ и строителни параметри на жилището и дали не става дума за феномена „общи тераси за частно ползване“, познат ни от имотните скандали от 2019-а година или за другия широко познат феномен „етаж в покрива“, а точно това се вижда от публичнодостъпните сателитни снимки“, пишат от БОЕЦ.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар