Мафия! Ромската кметица на ГЕРБ мъсти на недоволните избиратели в София

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ако софийски избиратели се опълчат на ГЕРБ и предпочетат за районен кмет представител на опозицията пред кандидата на управляващите, районът ще си понесе последствията. Отмъщението е по линия на парите за инвестиции, които централната власт в столицата, която е под тоталния контрол на партията на Борисов, ще отпусне на непокорния квартал. Това показва капиталовата програма на Столичната община за т.г., която ще се гласува днес заедно с бюджета. В нея районите, които м.г. смениха кметовете на ГЕРБ с хора от „Демократична България“, БСП или с независими, имат общ проблем – инвестициите за облагородяване на зоните им са силно орязани или направо замразени.

След почти десетгодишна пълна хегемония на ГЕРБ миналия октомври половината от 24-те района на столицата изгониха дотогавашните си кметове от управляващата партия и избраха нови лица. Коалицията „Демократична България“ спечели 8 кметски стола, БСП взе район „Изгрев“, а избирателите в „Младост“, „Панчарево“ и „Кремиковци“ подкрепиха независимите арх. Стефан Стефанов, Николай Гюров и Лилия Донкова. За краткия си престой в управлението много от новоизбраните кметове вече би трябвало да са си дали сметка, че системата е направена така, че кметът Йорданка Фандъкова и мнозинството в Столичния общински съвет държат безчетен брой лостове да контролират т. нар. малки кметове, да награждават лоялните и да наказват недоволните.

Преди днешното гласуване на бюджета в част от столичните райони се проведоха публични обсъждания по въпроса за общите пари. Всъщност единствено кметове от опозицията и независими организираха срещи с избирателите. Дебати имаше в „Младост“, „Красно село“, Слатина“, „Лозенец“, „Средец“, Оборище“. В районите, които управлява ГЕРБ, официални обсъждания на бюджета не се насрочиха. Може би така управляващите се опитаха да кажат на гражданите, че тяхното мнение е било важно до вота и че след това решенията вече ще са взимат от властта.

Като общ проблем в дискусиите се откроиха няколко теми. Първият е, че изброените райони изглеждат почти

напълно пренебрегнати в програмата на общината за ремонт на училища, детски градини и ясли.

В плана за 2020 г. са заложени 36 млн. лв. за работа по 26 училища и градини в София. Без една всички те се намират в райони на ГЕРБ – “Красна поляна”, “Надежда”, “Връбница”, “Илинден”. Единственото изключение е заложеният ремонт на Френската гимназия, намираща се в “Средец”, на който кмет е Трайчо Трайков от “Демократична България”.

Неприятната тенденция бе предмет на специални обсъждания в останалите части на София. Кметът на “Лозенец” Константин Павлов заяви, че районът му е кандидатствал с проекти за няколко детски и учебни заведения и че от списъка е изпаднало всичко без неотложния строеж на училище в новия квартал „Кръстова вада“, която се изгражда вече няколко години. Освен него не е одобрен нито проектът за реновиране на сградата на 139-о училище „Захари Круша“ на бул. „Арсеналски“, което още се отоплява с нафта, нито на 120-о училище „Г.С. Раковски“, което е паметник на културата и което въпреки скорошен ремонт отново има предписания за спешно укрепване. Засега са отхвърлени и исканията за 35-то училище, за което има одобрен проект от 2012 г., както и за още няколко училища и детски градини в „Лозенец“.

Дълъг списък с отхвърлени предложения показа и кметът на „Красно село“ Росина Станиславова. „Не ми се иска да вярвам, че ресорните зам. кметове на София не дойдоха на това обсъждане, защото аз съм вашият кмет“, каза тя на съкварталците си. Станиславова е от „Демократична България“. В листата на „Красно село“ влизат отложеният ремонт на 8 ДГ „Проф д-р Елка Петрова“, на 25-о училище “Петър Берон”, спешното укрепване на 162 ДГ “Вихрогонче”, изграждането на два училищни салона и т.н.

Втори общ проблем е, че след победата на опозицията м.г. Голямата община е започнала да отказва пари за проекти, които при предишните кметове на ГЕРБ са били одобрени. Кметът на „Красно село“ съобщи, че в края на 2019 г. неговата администрация е върнала над 4,7 млн. лв. в бюджета на София като преходен остатък. „Голяма беше изненадата за нас, когато нито тези пари бяха заложени в новия бюджет, нито новите нужда на стойност 7,33 млн. лв“, коментира Станиславова. Като пример тя посочи, че „Красно село“ е превел обратно 2,1 млн. лв. от течащия ремонт на 124 ДГ “Бърборино”. В новия бюджет на София обаче градината първоначално фигурирала с едва 500 000 лв. и едва след допълнителни разговори сумата била коригирана.

Друг проблем в непослушните квартали е, че Столична община и районните кметове имат

напълно различни виждания за това кое е спешно за решаване.

Малките кметове все по-открито се възмущават от решенията на Фандъкова и заместниците й за какво да отпуснат средства и кой ремонт да отложат. В „Лозенец“ Константин Павлов бе видимо учуден защо централната администрация отчита като инвестиция в района над 1 млн. лв., дадени за ремонт на зоната на маймуните в зоопарка. При положение, че той искал пари за улици и канализация в новите квартали „Кръстова вада“ и “Витоша”, които не са отпуснати. „Не знам защо това е включено при нас, но се радвам, че поне нашите братовчеди ще живеят в европейско, добре изглеждащо, климатизирано и вентилирано място“, иронично коментира Павлов.

Сходни проблеми има и кметът на район “Слатина” Георги Илиев, който също е от “Демократична България”. В капиталовата програма на София редица обекти в “Слатина”, одобрени при предишния кмет от ГЕРБ, са замразени при новия. Какъвто е случаят с ремонта на ключовите улици “Атанас Узунов” и “Велчо Атанасов”. За последно той бе одобрен м.г., но очевидно ще отпадне през тази. От 41 искания на Илиев единственият одобрен проект е за ремонт на ул. “Николай Коперник” и на част от “Атанас Узунов” на обща стойност 1 млн. лв. Отхвърлени са предложения за ремонт на инфраструктура, по която се движи градският транспорт и която не е реновирана от години. Отхвърлен е и ремонтът на 183-а детска градина, която е в окаяно състояние и за която през 2019 г. са отпуснати 305 000 лв.

“В същото време по предложение на Столична община се отпускат 6 млн. лв. за ремонт на “Шипченски проход” в участък, който е в цветущо състояние в сравнение с описаните обекти и който с нищо няма да подобри качеството на живота на хората от района. Не знам как да си обясня отношението към “Слатина”, освен с това, че кандидатът на опозицията победи представителя на ГЕРБ. Другият вариант е управляващите да са решили, че “Слатина” се е обезлюдила и че вече в района не живее никой. На вас оставам да прецените кое е вярното“, коментира Илиев.

За дисбалансите в новия бюджет на София първи алармира независимият кмет на „Младост“ арх. Стефан Стефанов. На две поредни гласувания за кмет 120-хилядният квартал отхвърля кандидатите на ГЕРБ и предпочита техни опоненти, като победата на Стефанов м.г. бе пример за наказателен вот срещу депутата от управляващата партия Мария Илиева. Впоследствие обаче централната власт в София отреди вторият по численост район на града да получи само 1.05 млн. лв. от 471.2 млн. лв., предвидени за инвестиции в града. След това Стефанов първи призова съкварталците си да отидат на „Московска“ 33 и да изразят отношението си към решенията на Фандъкова и екипа й. Преди дни и жителите на район „Панчарево“, на който кмет е също независимият Николай Гюров, обявиха протест днес пред сградата Столичната община с настояване за отпускане на повече пари за селата в състава на района.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар