Пламен Бобоков

Мафия! Хунтата предаде на съд Пламен Бобоков за върхове на стрели

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Прокуратурата се похвали със скоростното приключване и предаването на съд на Пламен Бобоков по обвинение за противозаконно държане на археологически обекти, представляващи върхове на стрели и копия.

За това дело се разбра преди точно месец след интервюто на братята Пламен и Атанас Бобокови, в което те обвиниха премиера Бойко Борисов в лъжа, а прокуратурата – в садизъм. Веднага след разговора се разбра, че Пламен Бобоков е бил извикан в русенската прокуратура, където му е било повдигнато въпросното обвинение.

Именно с края на това разследване се хвали държавното обвинение. Според официалното съобщение “при претърсване в дома му в Русе от Специализираната прокуратура са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо”. Материалите за тях били отделени от делото на Специализираната прокуратура и са изпратени по компетентност на Окръжна прокуратура – Русе, в чийто район са държани обектите.

Обвинението срещу Пламен Бобоков е за престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3 000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до 1/2 от имуществото и лишаване от права.

Разследването е проведено от екип от следователи в Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура – Русе. Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Подписка“. По искане на Окръжна прокуратура – Русе, с определение на Окръжен съд – Русе, са наложени и обезпечителни мерки за изпълнение на наказанията глоба и конфискация. По това разследване Пламен Бобоков има мярка за неотклонение “подписка”.

На 30.12.2020 г. делото е внесено за разглеждане в Окръжен съд – Русе с обвинителен акт. По време на разследването са извършени претърсвания, изземвания, разпитани са свидетели и са приети експертните заключения. По делото са назначени основна и допълнителна съдебно-археологическа експертизи. От заключенията им се установява, че намерените и иззети обекти представляват движими културни ценности, съгласно Закона за културното наследство, твърди прокуратурата. Датирани били като късноантични и средновековни и имащи историческа стойност. “Те са автентични, цели, сравнително добре запазени и не представляват масов материал по смисъла на закона”, пише прокуратурата.

Още при повдигането на обвинението обаче, адвокатът на Бобоков Ина Лулчева обяви, че то е абсолютно несъставомерно. Става дума за пано с 50 ръждясали стрелички, забити в него. То е намерено в склад в дома на Бобоков, където той държи и други ненужни вещи. Лулчева обясни още, че паното е оценено от експертизата на прокуратурата за 652 лв. Според експертите тези накрайници на стрели са от 6-14 век. Паното няма художествена, културна и научна стойност, допълни адвокатът.

Атанас и Пламен Бобокови бяха сред задържаните за аферата с боклуци. По-късно те получиха и обвенения за организирана престъпна група, занимаваща се с незаконна дейност, свързана с отпадъци. Двамата отричат каквато и да е вина. По това дело Пламен Бобоков е на свобода срещу 1 млн.лв парична гаранция, а брат му Атанас – срещу 2 млн.лв.

Само преди дни стана ясно, че бизнесмените са потърсили защита от Държавния департамент в САЩ. За целта те са наели лобистка фирма, чрез която са се оплакали от Бойко Борисов и Иван Гешев.

НА СВОБОДА

Апелативният специализиран наказателен съд освободи окончателно от ареста бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков срещу 100 000 лв. гаранция и бизнесмена Николай Миховски срещу 200 000 лв. гаранция.

Живков изкара 7 месеца в ареста. Наскоро първата инстанция реши да пусне него и Миховски на свобода с по-ниски гаранции от 100 хил. лв. за Миховски и 20 000 лв. за Живков. Апелативният съд обаче увеличи размера на паричните гаранции, но потвърди излизането им от ареста. Решението е окончателно.

Бившият зам.-министър на околната среда и водите е обвинен заедно с братята Атанас и Пламен Бобокови, бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов, че е част от организирана престъпна група. Прокуратурата твърди, че групата е внасяла опасни отпадъци, които след преработката не били предавани за унищожаване и съхранение на фирми, които имат лиценз и технологични възможности за това.

Нито един от обвиняемите не признава вина. Самият Красимир Живков обяви наскоро пред съдебен състав: “С ръка на сърцето искам да кажа, че съм работил за опазването на здравето на хората и околната среда. Не познавам тези хора. Пламен Бобоков съм го виждал преди 5 г. в една делегация в Узбекистан. А с Атанас Бобоков съм се срещал два пъти и веднъж съм говорил по телефона. Днес научих, че внасял опасни отпадъци от чужбина. Искам да знам – членовете на групата дали ме познават, дали са контактували с мен. Нека да отговорят на тези въпроси”.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар