Машинистът виновен за трагедията в Хитрино?

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Трагедията в Хитрино е станала най-вероятно по вина на машиниста, смята главният ревизор на Националната компания “Железопътна инфраструктура” Бисер Минчев, цитиран от 24 часа.

Постовият стрелочник на гарата в Хитрино, който е с обгорели ръце и вече е в болница, е видял, че от локомотива изкачат искри. Той е трябвало да отбие композицията от главния коловоз. Това означава, че локомотивът е карал с висока скорост и е набивал спирачки.

“От 6 часа сме на крак, пожарникарите казаха, че няма смисъл да тръгваме, защото самите те са на 150-200 метра от цистерните, не са влезли на мястото на инцидента”, каза транспортният министър в оставка Ивайло Московски, който пътува към мястото на инцидента.

Влакът, чиято цистерна се взриви при село Хитрино, е бил с 23 пълни цистерни – 20 с полипропилен, 3 с пропан бутан и с 3 празни цистерни. Композицията е на частния жп превозвач “Булмаркет”, съобщиха от Националната компания “Железопътна инфраструктура”.

Композицията е била натоварени на гара “Дружба” – Бургас и е пътувала към Русе-Север. При влизане в завоя на гарата Хитрино, по все още необявени причини, но се предполага, че е заради висока скорост, четири цистерни са дерайлирали, а една се е взривила. Съборени са 7-8 стълба от контактната мрежа, две от сградите на НКЖИ също са пострадали при взрива.

По първа информация са дерайлирали 7 вагона, по втора – 9, каза главният ревизор Минчев. Министър Московски посочи, че са му докладвали, че влакът с цистерните е композиран правилно – с по един буферен вагон след локомотива и в края.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар