Киро Машина

Машини за гласуване или за провал на избори?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

При транспортирането се разхлабвали някои от флашпаметите, обясни Росица Матева

Фалшиви разписки избълваха устройствата за гласуване

За един подаден глас отпечатани две бюлетини

Машините за гласуване не гарантират сигурността на изборния процес, а въпросите свързани с тях стават все повече, коментираха пред “Труд news” политически експерти и анализатори. Според тях устройствата дават основания за съмнения в манипулации и изкривяване на резултатите. Политолози бяха категорични, че проблемите свързани с машините ерозират доверието в изборния процес, което и без друго не е особено високо.

Доказателства за множащите се неясноти около устройствата за гласуване имаше в изобилие и на балотажа. Сигнали за празни, размазани, смачкани, неотпечатани или срязани през средата машинни бюлетини, заваляха още от ранните утринни часове до общинските избирателни комисии из страната. На места се оказа, че за един подадeн глас устройствата за гласуване разпечатват по две бюлетини.

До обед в общо 20 секции машините въобще не са заработили, по данни на ЦИК. За четири от тях, две от които в Благоевград, стана ясно още вчера, че са извън строя. Експерти коментираха, че все повече машини дават дефекти защото се амортизирали.

Някои от машините, използвани вчера дават съобщения за грешка при флаш паметите. При няколко машини не се е заредил софтуерът, а при други има проблем с принтера.

В София бяха получени десетки сигнали за проблеми с машините, в една секция в “Триадица” се оказа, че една от машините е спряна. Около обед от ОИК- София съобщиха, че обмислят да спрат машинното гласуване.

Сигналите за повредени машини започнаха още към 8:30. Най-скандалният случай бе разкрит от зам-председателя на столичен СИК Бистра Чорбаджийска, която разказа следното:

“Възрастна дама поиска да гласува с машина и в един момент каза, че не є се отпечатва разписка. Звъннахме на “Сиела”, питахме какво да правим. Оттам казаха, че най-вероятно ролката с хартия се е задръстила. Скъсахме пломбата, отворихме, не беше задръстена, нямаше въобще отпечатана бюлетина, след което по инструкции на “Сиела” ни казаха да ѝ дадем да гласува втори път, отново нагласихме ролката, пломбирахме отново, жената гласува без проблем”, заяви по БНТ Бистра Чорбаджийска, заместник-председател на СИК.

От “Сиела” отрекоха да са давали указания за скъсване на пломбата, както и за повторно гласуване. Съобщиха, че от ЦИК има решение да се позволява гласуване с хартия, при компрометиран машинен вот.

Говорителят на ЦИК Росица Матева поясни, че се позволява хартиено гласуване, ако избирател се оплаче преди да е пуснал машинната бюлетина в урната, че е направил два избора, но машината е отразила само единия. Тогава на въпросната бюлетина се слага надпис “унищожена” и без да се разгъва се оставя извън урната. След това се описва и прилага към констативния протокол.

Матева даде и абсурдно обяснение за проблемите с машините: “Основната причина е, че дава грешка машината за флашпаметите и не може да бъде диагностицирана машината. Това обикновено се случва, когато при транспортирането са се разхлабили някои от флашпаметите и отделението е затворено, няма как да бъде коригирано това нещо. И няколко машини проблем им е, че зарежда софтуерът или не разчита поставената смарт карта или има проблем с принтера”, заяви Матева. Членове на СИК-ове обясниха, че всички машини се тестват преди запечатване на секциите и е невъзможно да бъдат оставени в тях, ако не са проработили.

Машина в секция в Шумен отказала след 2 часа и половина работа. Отговорният техник е констатирал проблем “Системна грешка (Дневникът не е синхронизиран)”, който не можел да бъде отстранен. Така в секцията на ул. “Милан Борисов” преминали само към хартиено гласуване.

Проблем имаше и с машина в село Владимирово, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Бойчиновци. Председателят на секционната избирателна комисия казва, че избирателят е гласувал за определен кандидат, а в разписката е излязъл друг.
Само на хартия се оказа, че са гласували и избиратели в секции с неработещи машини в Русе, Пазарджик, Смолян, Сливен, Асеновград.

В Благоевград 

Разкарвали машини без охрана, ЦИК забрани гласуване на тях

Светлана Василева,
ТРУД NEWS, Благоевград

В две секции в Благоевград се гласува само с хартиени бюлетини, след като се оказа, че машините са местени предния ден неправомерно.

Причината за забрана на машинното гласуване бе жалба от единия от кандидат-кметовете, че машина от секция в сградата на едно от училищата е изнесена и транспортирана в неизвестна посока без полицейски ескорт. Сигнал за това бил подаден и в ЦИК, и в ОД на МВР Благоевград.

Проверката установила, че е объркана доставката на машините. Вместо в СИК 5 устройството било откарано в СИК 21 и обратно. Шофьор и техник транспортирали двете машини. В още 3 секции в Благоевград машините се развалиха и ЦИК разреши да се гласува само с хартия. Те работят, но печатат празна бланка като не отчита подадения електронен вот.

В 5 секции пак в Благоевград избиратели се оплакали, че устройството не принтира избора им и излизат празни бюлетини. Извикани били техници, които да установят повредата.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар