Мая: Борисов да разпореди мораториум върху плащането на сметките за парно за ноември

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Борисов да разпореди на заместничката в партията му Йорданка Фандъкова и на общинските съветници от ГЕРБ в СОС да наложат временен мораториум за плащането им, докато тече проверката.

Институциите да не се крият и да се върнат на местата си! Енергийният министър да провери сметките за парно и топла вода за ноември 2020 г. По-високите сметки за парно на столичани през ноември са топлофикационен рекет и терор от „Топлофикация София“ във времена на здравна и икономическа криза.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес пред медиите на протеста срещу високите сметки за парно през ноември.

Неприемливо е в година, в която природният газ е с 50 % по-евтин и цената на парното е с 13 лв. по-ниска спрямо миналата година, столичани да получават с 50 %, 70 % и 100 % по-високи сметки за парно за ноември. И това в момент, в който хората са притеснени за здравето си, за работата си и за семействата си, допълни Манолова.

Настояваме министърът на енергетиката да направи проверка в Топлофикация София и в топлинните счетоводители, за да се види как са определени прогнозните количества топлинна енергия и сумите във фактури на столичани. Кметът Фандъкова да спре да се крие, СОС да спре да нехае и да приберат чадъра, опънат над Топлофикация София, заяви още тя.
Манолова е категорична, че е невъзможно всичко със сметките за парно и топла вода за ноември 2020 г. да е наред. През ноември 2019 г. цената на парното беше 95 лв. на мегаватчас, през ноември 2020 г. е 82 лв. Няма как заради няколко градуса по-ниски температури сметките тази година да са с 50 % и 100 % по-високи, обясни тя.

Започналата преди няколко дни проверка от КЕВР ще завърши като проверките на сметките през март и за изравнителните сметки през август – ще кажат, че всичко е наред. Нужна е истинска проверка на Топлофикация!, каза още Манолова.

Тя настоява КЕВР да изпълни задълженията си по закон и да намали цените на парното от 1 януари 2021 г. с поне 10 %. Това е законен ангажимент заради по-ниската цена на природния газ в сравнение със заложената в цената на парното, каза Манолова.

Нито една от прогнозните цени на КЕВР за 6 месеца не се сбъдна. В резултат на тези прогнози столичани надплатиха над 14,7 млн. лв. на Топлофикация София и бяха безлихвени кредитори на топлофикационното дружество. Заради неверните прогнози на КЕВР гражданите спонсорираха принудително Топлофикация, каза още Манолова.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар