Мая: Борисов иска свикване на ВНС, за да е премиер до живот

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бойко Борисов иска свикване на Велико Народно събрание, за да остане премиер до живот. Това заяви лидерът на „Изправи се.бг“ Мая Манолова във Фейсбук по повод днешния призив на министър-председателя да се свика Велико Народно събрание.

По нейни думи Конституцията за втори път се превръща в средство той да продължи властта си.

Според нея Борисов така и не е разбрал, че за да се започне процедура за приемане на нова Конституция, трябва да има конституционен проект.

Ще има конституционен дебат и съдебна реформа, но дали тя ще изисква Велико Народно събрание ще решим ние – партиите на протеста, които сме първа политическа сила, категорична бе Манолова. Тя посочи, че този път дебатът ще е с експерти, а няма „да се пише от безхаберници за една нощ“.

Манолова подчерта, че Борисов вече не е в позицията да определя дневния ред нито на държавата, нито на парламента. На тези избори народът показа на Борисов „червен картон“, изтъкна тя.

По нейни думи, когато той изпълни конституционната процедура и внесе предложение за кабинет,ще стане ясно, че той е в пълна изолация и никой не го иска повече за премиер.

Тя припомни конституционната процедура, че ако Борисов не състави кабинет, мандатът ще се връчи на втория – Слави Трифонов.

Манолова подчерта, че за „Изправи се.БГ“ естествени партньори са както партията на Слави Трифонов, така и „Демократична България“.

„Ще бъдем парламентарен омбудсман и дали на Борисов му харесва, или не, това не го решава той. Ще подкрепим малкия бизнес и микропредприятията, засегнати от пандемията, самоосигуряващите се лица и домакинствата. Ще внесем важните закони – за частния фалит, за ограничаване на колекторските фирми, срещу зариването на България с боклук, овладяването на здравната криза“, обеща тя.

Припомняме, идеята за свикване на Велико народно събрание не е чужда на ГЕРБ, които успяха да тушират част от протестите през лятото именно с предложението си за нова Конституция. Тогава премиерът обеща интересното решение, че ще се оттегли в деня, когато бъде свикано ВНС.

Конституцията на ГЕРБ, написана по признание от Даниел Кирилов, претърпя пълно фиаско в парламента, въпреки че внасянето й бе подкрепено и от независими депутати, а и от Веселин Марешки, макар и с признанието, че не я е чел. Президентът Румен Радев оспори дори в Конституционния съд решението на ГЕРБ за парламентарна комисия, която да сондира мнения за нов Основен закон.

Източник: News.BG

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар