Мая в атака: Напрежението ескалира заради безхаберието на държавата и неадекватните институции

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Свидетели сме на безпрецедентно социално недоволство, предизвикано от разпространението на африканската чума по свинете. Това написа в профила си във Фейсбук омбудсманът на Република България Мая Манолова.

„Като омбудсман бях призована от няколко места да се намеся в защита на дребните собственици. Наистина очаквах, че държавата ще си свърши работата, въпреки „проспания проблем“, но вместо това, напрежението ескалира с всеки изминал ден, заради неадекватната реакция на институциите. В същото време разпространението на заразата не спира, нараства лавинообразно, проблемът от Северна България се пренесе в Южна, а от вчера имаме регистриран първи случай на заразата и в Югозападна България. Недоумявам, толкова ли е трудно да се разбере, че хилядите стопани, които отглеждат свине в т.н. „заден двор“, го правят не за удоволствие, а за да оцеляват. Това е традиционен поминък и когато се посяга върху него, хората с основание се чувстват застрашени и готови да отстояват правата си. Недоволството им нараства заради безхаберието на държавата. Въпреки разясненията и обещанията за справяне с кризата, гражданите нямат доверие в институциите, съмняват се в необходимостта от крутите мерки, чувстват се като изкупителна жертва и заплащат жестока цена“.

„Вместо бърза реакция и умни решения, трайното впечатление е, че се абдикира от борбата с чумата и се прехвърля изцяло отговорността върху собствениците, нареждайки им сами да унищожат животните си. В същото време няма посочени места къде да бъдат заровени остатъците, което крие опасност от сериозни екологични щети“.

„Като омбудсман, призван да защитава интереса на гражданите, ще настоявам не просто да бъдат обеззаразени дворовете на пострадалите стопани, а хората да бъдат справедливо обезщетени и компенсирани за всяко убито животно и то със сума, достатъчна, за да възстановят поминъка си“.

Манолова заяви също, че ще настоява държавата да обезщети стопаните, които унищожават доброволно прасетата в така нар. „заден двор“ по пазарни цени. Тя присъства на протестен митинг в Първомай, в който се включиха хора от близките населени места, а също и от Чирпанско, предаде БНТ.

След дискусия с обществения защитник, стопаните решиха да не блокират главния път, а да използват времето, за да обобщят своите искания.

Протестиращите посрещнаха Манолова с аплодисменти, а тя заяви, че няма да допусне хората да бъдат разделяни на малки и големи животновъди, на регистрирани и не, и обеща, че ще направи всичко възможно стопаните да бъдат обезщетени по пазарни цени.

Пред Манолова протестиращите заявиха, че настояват за удължаване на срока за унищожение на отглежданите от тях животни. Някои се обявиха и за отмяна на забраната на епизоотичната комисия, защото няма регистрирани болни животни. Всички обаче поискаха справедливи обезщетения. Според протестираща жена адекватната сума за свиня-майка е поне 1000 лв.

„Какво обезщетение, ние не искаме обезщетение. Искаме да излезе едно болно прасе в Първомай. Да докажат, че наистина има чума и ние ще си ги изтрепем сами. Това ни е искането, това са здрави прасета, те не се трепат. Ние гледаме животните, защото искаме да ядем чиста храна. Нямаме интерес да вкарваме чума в домовете си и фризерите. Ние не гледаме прасета, за да продаваме и да печелим пари“, декларираха протестиращите.

Омбудсманът определени исканията им за адекватни обезщетения като „справедливи“ и подчерта, че институциите не са си свършили работата относно заразата с африканска чума по свинете: „Опитът да се каже: „Ние ще обезщетим по пазарни цени и справедливо само едрите собственици е незаконен, освен че не е честен“.

„Всеки случай на всяко унищожено животно трябва да има справедливо обезщетение по пазарни цени, на килограм тегло. Ако става дума за майка с прасенца, да се вземе предвид животното. Не трябва да има стопанин, чието животно е унищожено и той не е обезщетен справедливо, честно и на пазарни цени“, каза още Манолова.

Директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков, който също присъства на протеста, обясни, че мерките в 20-километровата санитарна зона са задължителни. Той съобщи че от експертите са били проверени 11 населени места в Пловдивско, в които само 9 прасета не са били унищожени. На собствениците е даден срок да направят това в следващите 24 часа и те са заявили, че ще се съобразят.

Коментари

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар