Мая Манолова

Мая: Заплашват ме да млъкна за газовите далавери, които окрадоха българите с 360 млн.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лидерът на „Изправи се, България“ Мая Манолова се оплака, че е получила заплахи да спре да говори за газовите далавери, осъществени през посредници. Ултиматумът бил предаден в понеделник чрез нейни познати.   

„Казвам на всички, които се изкушават да ни затварят устата, че това няма как да стане. За разлика от бившия зам.-министър на земеделието на „Продължаваме промяната“ Иван Христанов, ние няма да искаме охрана и няма да ревем. И по-страшни са ни плашили. Ще продължим да казваме истината и да разобличаваме далаверите с газа, които ощетяват гражданите и бизнеса.“ Това се зарече пред журналисти Манолова по време на протест на активисти от партията пред сградата на „Булгаргаз“ в София.

Акцията беше под надслов: „Залепи фактура за скъп газ пред Булгаргаз“. Хората на бившия омбудсман залепиха платените от дружеството фактури на посредници за доставка на газ, който бил по-скъп с 50 – 60 лева от този, който можело да се получи по договора с „Газпром“ и газов хъб „Балкан“.

„Като направим съпоставка, от 27 април до 4 август т.г., и ги сравним с цените на газовата борса, щетата за българските граждани и бизнеса е между 330 млн. лв. и 360 млн. лв.“, разкри Мая Манолова. „Залепям фактура с любимия посредник на „Булгаргаз“ в лицето на фирма „Мед“. Да не забравяме, че шефът на „Булгаргаз“ е работил преди това 7 години в същата фирма и според нас това е конфликт на интереси. Но и останалите посредници са предлагали значително по-скъп газ от този на газовата борса. Лепим фактурите на стената на срама, защото

дружеството е бръкнало дълбоко в джоба не само на 140 000 домакинства, 

които се отопляват на газ, но на всички български граждани, както и на 30 000 фирми, които работят с газ. Високите му цени повличат след себе си всички енергоносители“, категорична беше Манолова. Тя даде за пример дървата, които вече са над 200 лева на кубик и въпреки това не са налични.

Рефлексията според нея се отразява директно върху цените на храните, на торовете, а оттам – и на земеделската продукция. „Чака ни студена и гладна зима. Една от причините за изключително високата инфлация у нас е скъпият газ. Ръководството на „Булгаргаз“ не се притеснява от тези договори и продължава да си ги сключва. Вместо да извади цялата истина за оскъпяването на доставките, служебното правителство наля още 800 милиона лева в дружеството. Вероятно с тях ще се заметат следите от газовите далавери“, аргументира се бившата червена депутатка.

Активисти на „Изправи се, България“  залепиха и снимка на Асен Василев и Кирил Петков, 

защото, по думите им, те носят пряка отговорност както за назначаването на ръководството на „Булгаргаз“, но и защото не осъществили плановост на доставките на синьо гориво. „Прекратиха отношенията ни с „Газпром“, преди да са осигурили достатъчни, ритмични и на прилични цени други доставки на газ. Лепим им тук снимките, защото нямат публично обявен офис, на който да го направим“, поясни Манолова. Тя припомни, че и ексшефът на КЕВР, махнат от Конституционния съд, превърнал комисията в гумен печат, с който тя само одобряваше исканията за увеличаване на цената на синьото гориво.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар