Мая: ИТН участва в координирана атака с ГЕРБ и ДПС срещу служебния кабинет

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Има такъв народ” участва в координирана атака с ГЕРБ и ДПС срещу служебния кабинет. Това заяви пред NOVA председателят на ПГ на “Изправи се БГ! Ние идваме!” Мая Манолова. Според нея не е случайно, че от партията на Трифонов се опитват да се „прикрепят” към Румен Радев.

 

„Решението му е абсолютно безпрецедентно. След като той не желае да бъде премиер и сам оттегля кандидатурата си, няма как да бъде гласувано в пленарна зала и да бъде накаран да изпълнява роля, в която не желае да влезе. Този правен казус, който тепърва ще бъде обсъждан, тълкуван, сигурно ще се стигне и до Конституционния съд, не е основният проблем, пред който сме изправени. Предизвикателството е друго – дневният ред на хората и това, че сме на прага на криза, предизвикана от безотговорните действия на „Има такъв народ”, каза още Манолова.

 

Според нея предателство би имало, ако се гласува „кабинет-марионетка”  и се пренебрегнат очакванията на хората от протеста. Тя подчерта, че има важни проблеми, които спешно трябва да бъдат решени.

„Необходимо е да върнем политическия диалог и нормалността в отношенията между парламентарните формации. Трябва да има разговори между партиите извън ГЕРБ и ДПС. Трябва да бъде направен опит, независимо на кого бъде даден третия мандат,  да има стабилен кабинет, който да заложи на успешните министри от служебното правителство и в който да няма партийни лица за министри. Хипотеза, при която партиите да дадат крачка назад, за да може България да тръгне напред. Този кабинет няма как да има по-дълъг срок от преодоляването на кризисната ситуация, именно насочен мандат за 6-8 месеца, в който дневният ред на хората да стане дневен ред на парламента”, обясни Манолова.

 

Според нея третият мандат е възможен, само ако има разбирателство между партиите извън ГЕРБ и ДПС. А това на кого ще бъде връчен, Манолова определя като технически въпрос. За ИБГН няма значение, кой ще го получи, ако той има волята да се заеме с проблемите на хората и в кабинета влязат част от служебните министри и представители на гилдиите.

Пламен Данаилов, който бе предложен за финансов министър в оттегления кабинет на ИТН, също отправи критики към партиите, отказали да подкрепят правителството на Пламен Николов.

“Не искат да говорят за политики, а за постове”, отсече депутатът.

„Ние сме свършили това, което трябва. Постигнато е съгласие по приоритети. Ние изпращаме от наша страна за подпис към тях. От БСП – върнаха с подпис”, коментира още той.

 

„Попитайте ги за кои постове и защо ги искат. Очевидно е с това, което правят, че отиваме към нови избори. Това е тяхното желание. Със сигурност не искат да се промени моделът на управление”, обясни той.

По думите му, за да бъде една страна успешна, като дестинация за инвестиции, трябва да има няколко основни неща: „Макроикономическа стабилност, талантливи хора, които да вършат работа и ниски данъци”, допълни Данаилов.

Депутатът от „Има такъв народ” Станислав Балабанов също направи коментар в кулоарите на парламента.

„Предатели има и това са партиите на протеста – „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”, каза той.

„Те по-скоро са партии на интереса. Видяхме какво е тяхното поведение през последните седмици. При положение, че направихме всички компромиси, които бяха възможни, по време на преговорите – видяхте как решиха да действат”, каза още Балабанов.

 

„Техният стремеж беше единствено, пак повтарям, единствено да се опитат да се докопат до властта. Приоритетите бяха на заден план, а интересът им беше насочен към конкретни постове във властта”, каза депутатът.

Балабанов поясни, че гледа с огромно задоволство как за третия мандат същите партии били готови да преговарят с ИТН. „На каква база да преговаряме с тях? Да преговарят по същите политики, по които се бяхме препокрили – само, че с техни министри? Виждате колко е странна ситуацията”, обясни той.

Депутатът отново коментира, че името на Петър Илиев е било само повод да не се подкрепи кабинетът на ИТН. И сега всичко щяло да се реши на избори.

По повод коментара на Пламен Николов, че оттук нататък следват “избори до дупка”, лидерът на БСП Корнелия Нинова отбелязя, че това е “малко безотговорно”. Особено при съвпадение с президентски избори.

“Не знам дали си давате сметка, но ще гласуваме три седмици подред”, заяви тя.

Нинова разкри, че на Националния съвет са обсъждани времеви графици за преодоляване на кризата.

 

„Аз предварително не поставям условия и бариери, за разлика от другите колеги, особено в този критичен момент. Нека оставим времето и видим къде ще отиде третият мандат, за да започнем някаква нормалност и разговори, без условия. Ние, за разлика от други партии в парлемента, разбираме добре тежестта си. Ние имаме 36 депутати, не можем сами, не проявяваме високомерие, а разум и грижа да се решат проблемите на прага на есента и кризата”, каза още тя.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар