Мая Манолова: Налага се аз и моят екип да свършим работата на министъра на здравеопазването

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Налага се аз и моят екип да свършим работата на министъра на здравеопазването. Това каза пред журналисти омбудсманът Мая Манолова след среща с организациите на медицинските сестри, акушерките, лекарските асистенти и фелдшерите, рехабилитаторите и кинезитерапевтите, на която обсъдиха законопроект за съсловните организации на медицинските специалисти, предаде Агенция „Фокус“.

 

“Социологически изследвания не коментирам, никога не съм коментирала и няма да коментирам в бъдеще. Има много лица, от които се очаква да го правят. От мен – не!” Думите ѝ са в отговор на въпрос дали ще се кандидатира за кмет на София.

“Днешната тема е много по-важна. Тя е важна за 32 000 медицински специалиста в България и за тяхната възможност да членуват в съсловни организации.

Днес тя обсъжда в институцията законопроектът за съсловните организации на медицинските специалисти.

“Очаква се следващата седмица да внеса Закона за съсловните организации в парламента”, коментира Манолова след срещата.

 

“Искането за създаване на Закон за съсловните организации на медицинските специалисти по професии е едно от основните искания на протестите”, каза Мая Манолова. По думите й, това искане е обявено официално още на първите протести през месец март.

 

“Беше поет ангажимент от министъра на здравеопазването, че ще предложи такъв проект до 20 април за обществено обсъждане и след това ще го внесе в парламента, но за съжаление няма никакво действие от страна на властта”, заяви омбудсманът. Тя добави, че се налага с екипа и да изготвят такъв проект и да свършат работата на министъра на здравеопазването.

 

Медицинските специалисти на срещата бяха единодушни, че изготвянето на такъв закон е наложително и изказаха своите благодарности на омбудсмана Мая Манолова, като заявиха, че ако тя се кандидатира за кмет на София, ще я подкрепят, както тя ги е подкрепила. Те обявиха още, че на 11 септември ще започнат протест пред Народното събрание и няма да си тръгнат, докато не бъдат приети техните искания и не бъде приет Законът за съсловните организации.

 

Очаква се следващата седмица да внеса Закона за съсловните организации в парламента, каза още омбудсманът.

 

“Темата на днешното обсъждане са промените в Закона съсловните организации на медицинските специалисти”, каза Манолова.

 

Тя добави, че вече е минало обсъждането необходимите промени с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. “Изготвила съм проект с моя екип и с участието на представители на различни професии в здравеопазването. Основните промени, които предлагаме, са възможност за създаване на съсловни организации на регулираните медицински професии по професии, възможност за избор в коя организация да членуваш, задължителност на членството, защото става дума за регулирани професии, както и критерии за представителност на тези съсловни организации, тъй като те ще изпълняват и публични функции”, поясни омбудсманът.

 

Тя заяви, че тези предложения вече са обсъдени със сега съществуващата съсловна организация на всички медицински специалисти.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар