Мая Манолова: Първите две жалби за „Златен век“ са постъпили в края на 2017 г. и в резултат на това сме поискали пълна проверка

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

София. Първите две жалби за „Златен век“ са постъпили в края на 2017 г. и в резултат на това сме поискали пълна проверка.

Това каза на брифинг в парламента омбудсманът Мая Манолова, след като внесе в Народното събрание Годишния доклад на институцията за 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„С моя екип сме работили по 4 жалби на граждански комитети.

Това са жалбите на инициативния комитет срещу изграждането на 34-етажния „Златен век“, 52-метровата сграда в кв. „Витоша“, 55-етажния небостъргач „Парадайс“ и 43- етажната сграда върху зелена площ в кв. „Стрелбище“. Предизвикали сме множество проверки по тези казуси.

Заради повишения обществен интерес, свързан със законността по изграждането на 34-етажния „Златен век“, в понеделник институцията на омбудсмана даде брифинг за предприетите действия по жалбата на граждани. Тъй като очевидно някои политици и анализатори от фен клуба на властта не са разбрали, през последните дни се правят опити да се внуши, че никоя институция в България не си върши работата, включително и омбудсманът.
Това не е така“, коментира Манолова.

По думите ѝ първите две жалби за „Златен век“ са постъпили в края на 2017 г. „В резултат на това сме поискали пълна проверка от кмета на Столична община, на район „Лозенец“ и от директора на ДНСК. Кметът на Столична община ни отговаря, че ще предприеме необходимите действия за проверка на законността на строителните книжа и след което ще ни информира за резултатите, което не е направено. Шефът на ДНСК ни информира за всички стъпки по предприетите проверки.

Изводът му е, че при проверката не са установени нарушения по отношение на законосъобразността на издадените строителни книжа“, допълни тя и уточни, че това е констатация от началото на 2018 г. „Няколко месеца покъсно сме сезирани от гражданския комитет за методическите указания. Получили сме отговор единствено от МОСВ, които отново твърдят за направена проверка, в резултат на която не се налага извършване на оценка за въздействие върху околната среда на тази 34-етажна сграда“, каза още Мая Манолова.

Деница КИТАНОВА

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар