Мая Манолова: Респект към медицинските специалисти, които излязоха на национален протест

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Респект към медицинските специалисти, които излязоха на национален протест с настояване за реформа в здравната система!
Техните искания са абсолютно справедливи и както вече неведнъж заявих, и като омбудсман, и като гражданин, ще стоя зад тях, докато не бъдат изпълнени окончателно.

След опитите протестите им да бъдат потушени със заплахи, те показаха, че не могат да бъдат смачкани и притиснати в ъгъла. Те са пример за обществото ни как трябва да се воюва за права, как трябва да се воюва срещу несправедливостите. Защото този протест не е само за увеличаване на заплатите, той е за всички български граждани – медицински специалисти и пациенти.

Вярно е, че проблемите не са от вчера, те са трупани в годините и всички управляващи досега носят отговорност. Това обаче не означава, че не трябва да бъдат решавани или че решенията трябва да се отлагат. Това означава, че е нужна промяна, която да задържи медицинските специалисти в България и да осигури адекватна грижа за пациентите.
За съжаление, ситуацията става все по-тежка, по-сериозна и по-съдбоносна.

И тя няма да се реши с отпускане на 20 млн. лв. тук и 50 млн. лв. там. Нужна е цялостна реформа в българското здравеопазване. И ако здравният министър не знае как да я направи, нека върви по техните искания. Това би било най-добрата реформа в интерес на лекарите, медицинските сестри и на пациентите.
Като омбудсман от години настоявам за отпадане на лимитите в здравеопазването, но не просто в една болница. Те трябва да отпаднат във всички болници и по всички клинични пътеки, за да има нормални заплати и медицинска помощ за всички българи.

Мая Манолова

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар