Мая Манолова с тежка офанзива в защита на безброй онеправдани българи!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В понеделник Мая Манолова ще представи проект за промени в Гражданския процесуален кодекс.

С него омбудсманът ще бори неравнопоставените отношения между потребители и банки.

„В момента законодателството е изцяло в полза на банките, на кредиторите, на монополните дружества.

Това са бързи кредити, мобилни оператори и колекторски фирми, които ползват облекчени процедури, за да събират своите дългове от потребители.

С най-големи привилегии са банките, които могат само въз основата на извлечения от сметки да се снабдят с изпълнителен лист срещу свой длъжник и да започне принудително изпълнение срещу неговото имущество“, каза Манолова пред bTV.

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради нарушения баланс между банки и клиенти.

От края на януари държавата разполага с двумесечен срок, в който да промени законодателството. В синхрон с този процес омбудсманът и нейният екип ще представят своето предложение как да стане това: „Призовавам депутати от различни цветове да припознаят този проект и да го внесат в парламента. И много ще ги помоля предварително това да не се превръща в предизборно политическо шоу и разправия“.

„Това, което в понеделник ще предложим, е четири нива на защита срещу неравноправни клаузи в договорите. И второ – възможност на длъжника във всеки момент и на заповедното, и на исковото производство да спре изпълнението, позовавайки се на неравноправни клаузи, но и на обстоятелството, че дългът не е правилно изчислен“, каза още Манолова.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар