МВнР: Б9 в Рига не излезе с обща позиция поради резерви на една държава, но не от България

МВнР: Б9 в Рига не излезе с обща позиция поради резерви на една държава, но не от България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерството на външните работи (МВнР) публикува на сайта си позиция след проведената среща на върха на страните от Букурещката деветка – Б9 в латвийската столица Рига.

 Радев в Рига: Обща декларация на Б9 няма да има заради липса на консенсус за Украйна (снимки)

От МВнР уточниха, че в хода на подготовката на срещата са проведени дискусии по евентуално съвместно заявление. Поради изразени резерви от една държава, но не от България, беше решено да се излезе със “Заявление от името на председателите” – Полша, Румъния и Латвия. Съдържанието на това заявление се базира на текстовете, обект на съгласие в хода на дискусиите. Същевременно отбелязваме, че заявления в този формат имат политически характер, изразяват общи позиции и не могат да се третират като задължително обвързващи, посочиха от външното ни министерство.

От МВнР уточниха, че в хода на дискусиите България е отстоявала последователните ни национални позиции и ангажименти, изразявани на различни нива и формати в НАТО по третираните в изявлението въпроси. Що се отнася до текста в заявлението относно “продължаването и засилването на разностранната подкрепа за Украйна, вкл. чрез военни, финансови и хуманитарни средства”, той напълно отговаря на позициите ни, които са в подкрепа на колективния характер на помощта за Украйна във всички изброени направления, посочиха от външното ни министерство.

Според тях това е в съответствие с подготовката на решението за по-солидна и предвидима рамка за подкрепа на Украйна от Алианса. В настоящия критичен момент съюзниците в НАТО търсят по-ефективни начини за консолидиране на помощта за Украйна, включително чрез изграждането на предвидим, дългосрочен и кохерентен механизъм и справедливо разпределение на тежестите и отговорностите между съюзниците.

Няма постигнат пълен консенсус в Б9, за първи път няма да има обща декларация, каза вчера президентът Румен Радев в Рига. “Тази година тази среща на върха е по-различна от всички предишни. За първи път няма да има обща декларация на всички участници и вие няма да видите моето име под тази декларация. Вместо това ще има заявление на двамата съпредседатели – това са Полша и Румъния, и на домакина Латвия”, каза Радев. “България беше през цялото време активен участник в подготвителния процес и координацията на различните позиции. Така например първоначалното предложение на варианта за съвместно изявление, който включваше задължаване на всяка една страна от Б9 за предоставяне на военна помощ, бе променен по мое изрично настояване и в резултат бе приета позицията всяка страна да решава сама, по своя собствена преценка и според своите собствени възможности дали и как да помага на Украйна – дали с военна, с финансова или с хуманитарна помощ, коментира тогава той.

Злонамерените хибридни действия на Русия в страните от НАТО са източник на дълбоко безпокойство, заявиха президентите на Румъния, Полша и Латвия в съвместно изявление, публикувано по време на срещата на Букурещката деветка (Б9), в латвийската столица Рига, предаде Ройтерс.

Б9 е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, в който участват България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

 

 

 

 

 

 

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар