МВнР: Изследванията на Навални показват следи от отравяне, Русия започва разследване

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изключително сме обезпокоени от предварителните резултати от изследванията на Алексей Навални в болницата “Шарите” в Берлин, които показват следи от отравяне на руския опозиционен лидер. Настояваме руските власти да проведат незабавно, независимо и обективно разследване. Това съобщават в официална позиция от Министерството на външните ни работи.

Германия, Франция и САЩ също настояха за разследване. 

В същото време председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин разпореди днес една от комисиите на законодателния орган да разследва дали чужди сили не стоят зад предполагаемото отравяне на критика на Кремъл Алексей Навални. Това според него може да е направено в опит да се разпали напрежение в Русия и тя да бъде лишена от възможност да възпрепятства намесата във вътрешните работи на Беларус, предадоха Ройтерс и ТАСС.

“Комисията по сигурността в Държавната дума ще бъде инструктирана да анализира какво се е случило, за да стане ясно дали това е бил опит от страна на чужди държави да навредят на здравето на руски гражданин, за да разпалят напрежение в Русия, както и да отправят нови обвинения към нашата страна”, заяви Володин.

“Добре, че (канцлерът на Германия Ангела) Меркел се отзова и оказа помощ на Навални. Иска ми се да вярвам, че тя щеше да постъпи по същия начин, ако ставаше въпрос за всеки друг гражданин на Русия, а не само за радикален опозиционер”, заяви председателят на руската Държавна дума.

“Клиничните прояви на отравяне с фосфорно-органични съединения е толкова ярка, че е нереално да ги сбъркаш”, каза главният експерт по анестезиология и реанимация на Русия Игор Молчанов, след като германската болница “Шарите” обяви резултатите от изследванията на Алексей Навални.

Диагнозата в Берлин е ясна – интоксикация с вещество от групата на активните холинестеразните инхибитори.

Това е сериозна разлика с първия официален извод на лекарите в Омск, които откриха “нарушен обмен на веществата” и спад на кръвната захар.

Ръководството на болницата в сибирския областен център обяви, че не се били открити инхибитори на холинестераза в организма на Алексей Навални и че е отсъствала “съответната клинична картина”.

Разминаванията между германските и руските лекари започнаха още от първия ден. Лекарите в Омск забраняваха превоза на Навални заради предполагаемия риск при полета, докато колегите им настояваха, че няма рискове пред транспортирането му със самолет (както се потвърди впоследствие).

Оказва се, че твърдението на омските лекари за липса на данни за отравяне влиза в противоречие и със собствената им терапия спрямо пациента, доколкото може да се съди по свидетелствата на личния лекар на политика Анастасия Василиева. По думите й медиците в Омск са споделяли, че вливат атропин “за всеки случай”.

Атропинът действа като антидот – захваща се за рецепторите на ацетилхолина и не позволява свързването им. По този начин намалява поразяващото и дълготрайно действие на ацетилхолина.

Ако Навални е получавал атропин по време на първите два дни от лечението си (прекарани в Омск), това може да помогне за избягването на сериозни последствия.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар