МВнР отрича да е водело “странни разговори” с ЦИК за вота в чужбина

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Искам категорично да се противопоставя на опитите МВнР да бъде въвличано в политическата кампания, заяви на пресконференция във връзка с организацията на изборите в чужбина постоянният секретар Иван Кондов, който е и председател на работната група “Избори” в МВнР.

Спазвали сме стриктно закона и всичките му срокове, заяви той.Всички наши представители са деполитизирани, те не трябва да правят коментари на решенията на ЦИК, посочи Кондов, цитиран от БТА.

Искаме да опровергаем разпространените фалшиви новини за странни разговори между МВнР и ЦИК в процеса на подготовка и организиране на изборите на 4 април, каза главният секретар Калин Анастасов, който е заместник-председател на работната група “Избори”в МВнР. Той припомни, че, спазвайки Изборния кодекс и ангажиментите по него, МВнР е създало работна група, която, в координация със задграничните ни представителства и на основа на подадените заявления на българските граждани зад граница, е успяла, въпреки трудностите заради пандемията, да осигури разкриването на рекорден брой секции за гласуване в чужбина – 465.

Представителите на работната група участват само в официални разговори с ЦИК, подчерта Анастасов. В изпълнение на своите ангажименти по предложение на задграничните представителства и след анализ МВнР е предложило с писмо на ЦИК да вземе решение за броя на членовете на съставите на СИК зад граница. В допълнение към предложения, получени от нашите задгранични представителства и българските общности, ЦИК взе решение за увеличаване на броя на съставите на няколко секционни избирателни комисии, обясни той.

Към днешна дата общата численост на съставите на СИК зад граница е 2507 души. МВнР краткосрочно ще командирова около 160 човека, а още 140 наши колеги зад граница ще вземат участие в СИК, информира Анастасов. Съгласно решение на ЦИК след консултации с партиите са предложени 500 души членове на СИК зад граница. Така от нас се изисква да предложим около 1700 членове на СИК, предложени от нашите представителства след консултации с българските общности по места, обясни Анастасов. Съгласно решение на ЦИК СИК, съставени от трима членове, има само в 33 от 465 секции, и то основно в държави, в които има изключително малко подадени заявления за гласуване, посочи той и даде като пример Босна и Херцеговина, където има подадени само 6 заявления, а на последните парламентарни избори са гласували 35 човека. В Бразилия в секцията в посолството са подадени 5 заявления, а на предните избори там са гласували 18 души.

Единственото изключение е секцията в посолството в Осло, Норвегия, като там направеното предложение е обосновано с противоепидемичните мерки и с разкриването на две нови секции близо до Осло, с които българските граждани ще бъдат улеснени за упражняването на правото да гласуват зад граница.

Всички членове на СИК, по предложение на задграничните ни представителства, са в координация с българските общности зад граница, посочи още Анастасов.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар