МВнР уверява: Изпълнени са всички ангажименти по организацията на изборите зад граница – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

МВнР, както и дипломатическите и консулските представителства зад граница са изпълнили всички свои ангажименти по организацията на изборите. Това обяви министърът на външните работи Николай Милков.

Изборните секции в чужбина ще бъдат 755 в 62 държави. От тези 755 в 300 секции ще се гласува с машини.„В 238 от тези 300 секции ще има по две машини и в 62 една. Общо сме транспортирали 538 машини или със 122 повече от последните избори през ноември. Изпратихме и всички изборни книжа – 755 комплекта с над 600 000 бюлетини“, допълни Николай Милков, цитиран от БНТ. По думите ресурсите, които са необходими, значително надхвърлят капацитета на дипломатическите и консулските представителства, затова разчитата и на българските общности по места.


Външният министър уточни, че приетите методически указания са разпространени и публикувани на страницата на МВнР. Всеки може да се информира как се работи при всеки възникнал казус. 

„4200 човека е общият брой назначени членове на секционни избирателни комисии от ЦИК. Първо се предлагат хора от задграничното представителство, след това ние в Централната избирателна комисия и след това представители на политически партии. Това в годините е предизвиквало напрежение, защото ЦИК е заменяла доброволци с членове на политически партии. Ние нямаме влияние върху този процес. Надяваме се, че това не води до демотивация на българските общности“, добави Николай Милков.

5 секции са под риск 

Той подчерта, че трябва да се предвидят всички рискове, като такъв е извънредното положение във Флорида заради урагана. „Там са евакуирани повече от два милиона души. Това поставя под риск работата на 5 секции. До последния момент няма да знаем каква е ситуацията там. Ако няма форсмажор, ще успеят да проведат изборния ден“, отбеляза Николай Милков.

Проблемът с правата на българите в РСМ

Външният министър коментира темата за освиркването на българския химн на мача между България и Република Северна Македония и заяви, че темата е изчерпана, като България е реагирала своевременно.

„Съпоставено с условната присъда на певеца Ламбе – подпалвач на българския културен център, двете неща заедно разкриват един проблем с правата на българите в Северна Македония. Тази присъда е възможно най-леката. Според член 238 от Наказателния кодекс на Република Северна Македония се полагат от 6 месеца до 5 години затвор, а той получава най-леката, при това условна присъда. Би трябвало да се очаква много по-сериозна присъда в случая, но това е решение на независимия съд на РСМ“, каза Николай Милков.

Според него и двете деяния реално представляват престъпления от омраза. „Липсата на адекватни наказания изпращат послания към обществото в Северна Македония и към нас. И това послание не бих казал, че е позитивно. Това съставя обща картина, която ни безпокои – ерозиране на договореностите, при които Република Северна Македония започна преговори“, коментира още Николай Милков.

 

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар