МВРО пак излъгаха нагло: Информацията за поругани български гробища в Северна Македония е провокация

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Не са били поругани български военни гробища край Кавадарци, Северна Македония, каквато информация бе разпространена в България от ВМРО и фондация “Македония“ и предизвика широко възмущение.

От българското външно министерство съобщиха, че паметникът край Кавадарци не попада под никакъв защитен режим или част от културно наследство, но и без това същият се намира в добро състояние без поражения по него.

От ведомството обясняват, че около паметника има земеделски терени, които се обработват, така че той да бъде заобикалян.

Паметникът е извън терена на строителните работи по пътната инфраструктура в района и извършена проверка е констатирала, че по него няма нанесени щети.

Временната ограда, с която е отделен от рехабилитацията на пътя, ще бъде заменена с постоянна такава. Пространството между паметника и пътя е предвидено да бъде 4 метра.

Около този паметник няма гробища и няма данни да е имало такива там.

С направените проверки МВнР иска да отхвърли всички направени обвинения и да отправи апел да не се извършват подобни провокации, които утежняват двустранните добросъседски отношения, допълват от министерството.

Малко преди това и БНТ съобщи, че няма подобен случай.

Двата паметника край град Кавадарци на загиналите български военнослужещи в Първата световна война, които се намират на километър и половина разстояние един от друг, са напълно непокътнати.

Репортер на националната телевизия е отишъл на място да провери каква е ситуацията, след като от ВМРО и фондация „Македония“ съобщиха, че при строежа на магистрала, която минава покрай град Кавадарци, и двете военни гробища, които са на отстояние 1 км едно от друго, са унищожени.

БНТ е разговаряла с Ацо Темков, жител на Кавадарци, участвал в обновяването на единия от паметниците. Пред екипа на БНТ той каза, че не е виждал военни гробища.

Бившият директор на местния исторически музей Петар Камчев, който 37 години е бил начело на културната институция, също каза, че на това място са били само двата паметника.

Гробище и той не е виждал.

Помни, че през 2017 година, когато са започнали да правят магистралата, са го попитали дали може да бъде преместен паметникът на Пере Тошев. Консултирали са се с тогавашната организация на българите и след тяхно съгласие, паметникът е преместен.

На този етап обаче буди безпокойство, че паметникът на 193-мата загинали български военнослужещи е в непосредствена близост до строящата се магистрала, която трябва да свърже Скопие с Прилеп.

Няма никаква отбивка към него, т.е. след като бъде пуснато движението по тази магистрала хората, които искат да отдадат почит на загиналите военнослужещи няма как да го направят, ако не се помисли и не бъдат взети мерки.

Колкото до втория паметник – това, което е характерно за него е, че само на 2 метра и половина от него има 15-метров необезопасен изкоп на новостроящата се магистрала.

 

 

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов обаче в района на две места са погребани общо 400 български войници, загинали по време на Междусъюзническата война и Първата световна война.

Радев: Истинският проблем е не историята, а дебългаризацията

На този фон президентът Румен Радев осъди поругаването на български военни гробища в Северна Македония и каза, че случаят се проучва от министерствата на отбраната и външните работи.

Преди ден и Външно министерство излезе с принципна позиция.

„Няма да оставим повече нито един такъв случай, беше категоричен президентът. Но това е системен процес на дебългаризация, един възродителен процес на унищожаване на нашето културно-историческо наследство в РСМ“, каза Радев в петък.

Той посочи, че на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Словения ясно е заявил българската позиция.

„Това е предверието към вратата за интеграция в ЕС на РСМ – правата на българите, не дискриминацията, възможността за тяхната пълноценна интеграция в културния, политическия, обществения, икономическия живот на тази страна и изключително важно – нашата подкрепа на техните искания това да бъде признато и в конституцията на РСМ, да бъде тържествено провъзгласено от президента, от МС и от парламента на РСМ“, каза президентът.

Последните позиции на България, които изразих категорично и ясно, са да изнесем този дългогодишен спор, това застиване в един исторически спор, който ще се води явно дълги години, към истинския проблем – дебългаризацията, дискриминацията на живите българи в момента в РСМ и ние ще се борим за това, добави Румен Радев.

България очаква Северна Македония да подпише нов документ с шест конкретни ангажимента, за да преразгледа позицията си и да одобри преговорната ѝ рамка за членство в ЕС. От Скопие засега няма реални стъпки в отговор на българските изисквания, а София не дава никакви сигнали, че е възможен бърз пробив.

Едно от основните искания на България е Северна Македония да впише българите в конституцията си наравно с другите народи, македонските управляващи казаха, че са готови да направят това, но само непосредствено преди влизането си в ЕС или едва след като страната вече е част от Общността.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар