МВР е изпратило на ДАНС и прокуратурата сигнал за газопровода “Балкански поток“ – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ДАНС разследва сигнал, че “Балкански поток” е бил построен въпреки доклади на службите до тогавашния премиер Бойко Борисов, че проектът е част от стратегически план на руския президент Владимир Путин да заобиколи Украйна. Това съобщи служебният вицепремиер по вътрешна сигурност и обществен ред и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на блиц контрола в Народното събрание.

Депутатът от “Демократична България” Атанас Атанасов коментира, че прокуратурата също разследва казуса, като проверката вероятно е по Глава 1 от Наказателния кодекс, касаеща престъпления срещу държавата.Германският министър на правосъдието Марко Бушман призна по време на среща със своите колеги от Г-7, че от днешна гледна точка подкрепата на Берлин за “Северен поток 2” е допринесла за войната в Украйна. 


“Балкански поток” е продължението на “Турски поток”, който започва от станция Анапа в Русия, по дъното на Черно море до Турция. През него се транспортира руски природен газ към Централна Европа (Унгария и Австрия) и съседните на България държави (Сърбия). Съоръжението беше построено от българската държава за сумата от около 2,6 млрд. лева, които по предвижданията трябваше да се възстановят за срок от до 10 години. Войната в Украйна обаче поставя под въпрос дали това ще се случи.

Съоръжението може да стане от ключово значение, ако Турция се превърне в газов хъб за Европа. След взривовете по “Северен поток” през него ще минава основната част от транзита на руски газ към европейските страни, ако те отново се съгласят да купуват суровината.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар