МВР е саботирало проверките за полицейско насилие на всяка крачка (на живо)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Полицейските служители, заподозрени, че са пребили протестиращи младежи миналото лято, са били проверявани от свои колеги от същата дирекция. Не е ясно дали при дисциплинарните производства са били използвани записите, излъчени миналата седмица. Вместо това експертите от същата дирекция са преглеждали други записи и са дали заключение, че образите се неясни и не може да се посочи кои служители бият.

Това заяви на изслушване в парламента вътрешният министър Бойко Рашков. заседание бе свикано от председателя на парламента Ива Митева от “Има такъв народ”. Преди ден тя обяви, че е поканила и битите младежи да присъстват “за да видят как депутатите ще ги гледат в очите, как ще мине дебата и да видят как народните представители изпълняват своите задължения“.

Прокуратурата също е мълчала цяла година, заяви Рашков. Той припомни изказване на главния прокурор Иван Гешев, който миналото лято е заявил, че държавното обвинение подкрепя действията на МВР срещу “платените агитки на Черепа”. Според Рашков и към момента в МВР няма данни по случая с полицейското насилие да е образувано наказателно разследване.

Изведнъж, след като се появява клипът, прокуратурата се самосезира, тя до този момент нищо не знае. И вчера обявиха, че привлекли няколко полицаи като обвиняеми. За да се самосезира трябва да приемем, че не е знаела за случая”, заяви Рашков.

 

 

Бившият министър на вътрешните работи Христо Терзийски също е знаел за наличието на записите, каза Рашков. Материали по проверката за полицейското насилие са минали през дирекция “Вътрешна сигурност”, която е пряко подчинена на министъра. След това са изпратени в Софийската районна прокуратура. Там преписката е прекратена. Прокурорът, който я прекратил, вече делегиран прокурор към европейската прокуратура, заяви Рашков и каза, че се надява издигането ѝ да няма връзка с това дело.

Вътрешният министър въведе и нов термин – “задколоние”. По думите му полицейските служители са разчитали, че камерата на министерския съвет не работи, а ако все пак работи, няма да има кой да подаде информацията.

В дневния ред на депутатите за вторник е и проект на решение, което да задължи главния прокурор Иван Гешев да внесе доклад до 20 август за дейността на прокуратурата и разследващите по въпросния казус. Преди ден Гешев обяви, че няма да иде в парламента, защото неговото изслушване защото имало разделение на властите и не можело да се осъществява “парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела”.

Ива Митева обаче не прие тези негови аргументи. “Няма да питаме главния прокурор по конкретни дела, а ще поискаме информация за броя на разследванията, а броя на делата и наказаните, които имат отношение към полицейското насилие от миналата година. Нека ни гледа в очите, когато ни говори за всичко това”, каза тя в понеделник.

Очаква се народните представители да обсъдят и проект на декларация, с която парламентът да осъди упражненото полицейско насилие от длъжностни лица срещу протестиращи граждани по време на протестите срещу кабинета “Борисов 3” и главния прокурор Иван Гешев.

“Българският парламент, като еманация на волята на народа и гарант за върховенството на закона, не може да остане настрана от показаното във видеоматериалите”, заяви Митева в изявлението си, с което съобщи, че свиква извънредно депутатите.

Решението на Митева да свика извънредно депутатите беше приветствано и от президента Румен Радев след заседанието на КСНС в понеделник. Държавният глава настоя да се установи цялата верига на отговорност от извършителите, от насилниците, до администраторите и политиците, разпоредили или допуснали насилието.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар